Hlavní obsah

Na západě 12, na Moravě 22 stupňů. Babí léto si o víkendu užijí jen na východě

Novinky, val

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Do České republiky ve čtvrtek vtrhla studená fronta, která s sebou nese vydatné srážky. Ty by měly vydržet až do neděle. Výrazným znakem následujících několika dní budou také značné teplotní rozdíly mezi západem a východem republiky. Novinkám to řekla Dagmar Honsová z Meteopressu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Už ve čtvrtek postoupila do České republiky od západu studená fronta, která s sebou přinesla déšť v Plzeňském, Karlovarském a Ústeckém kraji. Během dne fronta zasáhne celé území. Srážky přitom budou podle meteoroložky vydatné, do pátečního rána by mohlo napršet až 30 milimetrů. Odpoledne a v noci na pátek mohou být navíc v Krušných horách a na Šumavě srážky smíšené nebo sněhové.

V maximech naměříme ve čtvrtek 13 stupňů v Čechách a 17 st. na Moravě a ve Slezsku.

Na Moravě o 10 stupňů tepleji

Právě výrazné rozdíly v teplotách budou pro následující dny charakteristické. Může za to vlnící se frontální rozhraní, které od pátku oddělí studený vzduch ze západní Evropy a teplý vzduch z východní Evropy.

V pátek proto naměříme na západě republiky maximálně 12 stupňů, v Praze 16 stupňů a na Moravě až 22 st. Celsia. Převládat bude zataženo, na většině území od západu postupně s deštěm. Spadne až 25 milimetrů srážek, které mohou být v Krušných horách a na Šumavě přechodně smíšené nebo sněhové.

Také v sobotu bude zpočátku převládat velká oblačnost s deštěm, postupně se ale bude od západu vyjasňovat až na polojasno. Ráno naměříme v západní části republiky 4 stupně Celsia, na Moravě 11 stupňů. Odpolední maxima dosáhnou na západě 12 stupňů, v Praze 16 a na Moravě 21 stupňů.

Ochladí se ve středu

Frontální rozhraní bude slábnout během neděle, kdy bude polojasno až oblačno a jen ojediněle se vyskytnou srážky. Přes den bude na západě 12 stupňů, na Moravě 19 až 20 st. C.

Zmenšená oblačnost bude převládat také v prvních dvou dnech příštího týdne, přičemž se budou zmenšovat teplotní rozdíly. Maxima se budou pohybovat kolem 17 stupňů. Výrazné ochlazení přijde ve středu, kdy teploty klesnou k 10 stupňům.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám