Hlavní obsah

Na zákaz koalic s KSČM chce ODS zapomenout

Právo, Lukáš Bek, Jitka Götzová
PRAHA

Na bouřlivou atmosféru loňského kongresu ODS málokterý účastník zapomněl. Delegáti se předháněli ve výpadech proti komunistům a kritizovali své straníky za spolupráci s KSČM na radnicích. Usnesení, které z této vřavy vzešlo a které tyto koalice zakazuje, přesto nejspíš vyšumí. Prakticky je totiž neuskutečnitelné.

Článek

Právu to potvrdilo několik zdrojů z ODS. Obě strany spoluovládají radnice v 67 obcích. Výkonná rada ODS přitom za půl roku odebrala licence pouze dvěma místním sdružením.

Nepraktičnost usnesení sjezdu ODS připouští dokonce i jeden z hlavních kritiků dohod s komunisty na radnicích, místopředseda strany a středočeský hejtman Petr Bendl: "Správně to (společné vládnutí) není, v žádném případě. Nicméně je potřeba znát vždycky lokální situaci," řekl Právu. ODS by se podle něho měla snažit nevládnout s komunisty, když to alespoň trochu půjde.

ODS a KSČM spoluvládnou například v Klášterci nad Ohří na Chomutovsku. Zdejší starosta Jan Houška by přivítal, kdyby příští kongres, který se má konat na konci letošního roku, usnesení zrušil.

Reklama

Výběr článků

Načítám