Hlavní obsah

Na zahraniční mise by příští rok mělo vyjet 900 vojáků

– Přáslavice

Zahraničních misí by se příští rok mělo účastnit zhruba 900 českých vojáků, kteří budou sloužit zejména v Africe. Při slavnostním nástupu vojáků po návratu ze zahraniční operace v Mali to v pátek v Přáslavicích na Olomoucku novinářům řekl generálmajor Josef Kopecký, velitel Velitelství pro operace.

Foto: Jaroslav Svoboda, ČTK

Velitel Velitelství pro operace Josef Kopecký (druhý zprava) předává medaile za zahraniční službu.

Článek

"Počítáme s počtem zhruba 900 vojáků nasazovaných v příštím roce do zahraničních operací. Naše pozornost se teď stočila hlavně na Afriku, na oblast Sahelu. Tam bude asi jedno z nejmasivnějších (nasazení)," uvedl Kopecký.

Plán na příští rok podle Kopeckého počítá také s vysláním českých vojáků do Lotyšska, Litvy a Afghánistánu. "K tomu jsou ještě další menší operace, jako třeba Inherent Resolve v Iráku, kde rovněž máme svoje vojáky," uvedl Kopecký.

Mandát na působení českých vojáků v několika zahraničních misích pro léta 2021 a 2022 je podle Kopeckého už předložený vládě a na podzim by jej měl projednat parlament.

Češi převzali vedení výcvikové mise v Mali

Domácí

Hlavním úkolem mezinárodní vojenské mise v Mali je pomoc při výstavbě a výcviku malijské armády, která bojuje proti islámským radikálům. Česká republika v ní má 120 vojáků.

Česká armáda v červnu převzala velení výcvikové mise Evropské unie v Mali a poprvé ve své historii vede mezinárodní vojenskou misi. Brigádní generál František Ridzák bude v Mali půl roku velet více než 700 vojákům z dvou desítek zemí.

Reklama

Výběr článků

Načítám