Hlavní obsah

Na výměnu starých kotlů jsou připraveny další tři miliardy

Novinky, jas
Aktualizováno

Ministerstvo životního prostředí uvolní na další kolo kotlíkových dotací tři miliardy korun. Lidé budou moci na výměnu kotle získat přes 127 tisíc korun. Resort by chtěl, aby jich lidé v domácnostech vyměnili zhruba 80 tisíc.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr životního prostředí Richard Brabec

Článek

„Naším cílem je do roku 2020 vyměnit minimálně 80 tisíc kotlů po celé České republice,“ uvedl k nejnovější výzvě, do níž se mohou přihlásit kraje, ministr Richard Brabec (ANO). Ministerstvo získalo na výměnu kotlů od Evropské komise celkem devět miliard korun.

Kraje se nyní mohou do konce září přihlásit o peníze na Státním fondu životního prostředí. Jednotlivé kraje si pak mohou stanovit konkrétní podmínky pro přidělování dotací žadatelům.

Výše dotace může dosáhnout až 150 tisíc korun a lidé budou mít nárok na úhradu maximálně 85 procent z této částky, což odpovídá částce 127,5 tisíce korun.

Peníze bude možné použít jak na výměnu kotle, pořízení tepelného čerpadla, tak i na další úsporná opatření jako vyvložkování komína či výměnu oken.

„Všechny nové kotle budou muset splňovat nejpřísnější technické a emisní parametry, a pokud nebude v energetickém průkazu budovy vyznačena minimálně třída C, pak bude nutné spolu s výměnou kotle udělat i drobná energetická opatření, jako jsou např. izolace oken a zateplení stropu, sklepa nebo půdy,“ doplnil ministr.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám