Hlavní obsah

Na výměnu kapitánského průkazu se čeká

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pravidla pro držitele kapitánských průkazů na lodě vydaných před rokem 2015 se zanedlouho změní. Kdo si je nestihne včas vyměnit, bude muset znovu složit a zaplatit drahé zkoušky. Těm, komu starší průkazy již nějaký čas neplatí, by proto teď neměli výměnu odkládat. Za plavbu bez platného průkazu hrozí pokuta až 100 tisíc korun.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Podle údajů ministerstva dopravy se nutnost výměny týká desítek tisíc držitelů vnitrozemského průkazu vůdce malého plavidla.

Na rozdíl třeba od řidičských průkazů byly dříve vydávané kapitánské průkazy často na dobu neomezenou a někteří lidé ani netuší, že jim změna zákona před časem uložila povinnost průkaz vyměnit. Jiní si to zase uvědomili se zpožděním, tudíž úřady čelí náporu a lidé na výměnu dlouho čekají.

U průkazů vydaných před rokem 2015 lze žádat o výměnu zdarma. To se brzy změní

„Průkazy vydané před rokem 2015 jsou již minimálně rok a půl neplatné. Nicméně dosud je možné požádat o jejich výměnu, nejpozdější datum podání žádosti je den přede dnem nabytí účinnosti novely zákona o vnitrozemské plavbě. Poté už výměna průkazu vydaného před 1. lednem 2015 nebude možná a pro získání průkazu způsobilosti vůdce malého plavidla bude nutné složit novou zkoušku,“ potvrdil Právu Hynek Beneš, ředitel pražské pobočky Státní plavební správy.

Pltě na Oravě lákají na romantiku i stylový příjezd ke hradu

Cestování

Zmíněný zákon je ve Sněmovně před druhým čtením a podle mluvčího resortu dopravy Františka Jemelky začne platit nejspíš na podzim, i když se původně počítalo s platností již od 30. června.

Na úřadech je nával

Výměna předloženého průkazu je zdarma. Pouze ten, kdo ho fyzicky nemá, protože ho třeba ztratil, zaplatí správní poplatek sto korun.

„Standardní doba na vyřízení žádosti je 30 dní. V současné době evidujeme enormní počet žádostí o výměnu neplatných plavebních dokladů, z tohoto důvodu je také lhůta vydání dokladu delší, nyní se pohybuje kolem dvou měsíců,“ dodal Beneš.

Nejdelší výletní plavba? Potrvá devět měsíců a čítá 150 zastávek

Cestování

Ti, kdo by otáleli, si novou zkoušku zaplatí. I když by v takovém případě žadatel nemusel absolvovat kompletní kurz, zaplatí vedle kolku 500 korun i praktickou a teoretickou zkoušku. Ty ve spolupráci s ministerstvem dopravy zajišťují soukromé firmy, a dohromady stojí několik tisíc korun.

Zkoušky za 3500 Kč

„Praktická zkouška vyjde na 1500 a teoretická kolem 2000 korun, kompletní kapitánský kurz s týdenním pobytem v Chorvatsku na 15 000 korun,“ řekl Právu Dalibor Valový, jednatel společnosti Nautica360.

Firma nabízí kapitánské kurzy i pronájem lodí. „Již od doby covidu strmě roste zájem o pronájmy lodí a s tím související kapitánské zkoušky, to pokračuje i letos,“ dodal.

Podmínky provozu lodí se liší podle hmotnosti, výkonu či velikosti plachet, existují různé typy průkazů. Průkaz není potřeba například pro malou plachetnici nebo motorový člun se slabým motorem.

Plachetnice na Máchově jezeře se naklonila, posádka vyskákala do vody

Krimi

Vnitrozemský průkaz vůdce malého plavidla slouží i jako mezinárodní, nelze s ním ale plout daleko na moře. Podrobné informace jsou na stránkách Státní plavební správy www.plavebniurad.cz.

Reklama

Výběr článků

Načítám