Hlavní obsah

Na vymáhání poplatků nepotřebujete externí právníky, vytkl ČT Ústavní soud

Česká televize (ČT) nemá podle rozhodnutí Ústavního soudu (ÚS) při běžných sporech kvůli neuhrazeným poplatkům využívat externí právní služby. Zastupovat ji mají primárně její kmenoví zaměstnanci. Soud tak ve středu rozhodl ve sporu ženy, která měla ČT platit soudní náklady ve výši přes 8000 korun za to, že neuhradila televizní poplatek 675 korun. O rozhodnutí ÚS informovala jeho mluvčí Jana Pelcová.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Podle ústavních soudců by bylo účelnější, kdyby běžnou agendu související s vymáháním poplatku řešili zaměstnanci televize, nikoli najatí právníci. „Ve sporech odvíjejících se od neuhrazených televizních poplatků nelze totiž paušálně (výjimka je samozřejmě možná) očekávat uplatnění do té míry specializovaných znalostí, jimiž by nedisponovali pracovníci zmíněného útvaru České televize,“ citovala Pelcová z nálezu.

Konkrétní kauzou neplatičky, která podala ústavní stížnost, se bude znovu zabývat Krajský soud v Ostravě. Musí zvážit, zda byly peníze na právníky vynaloženy účelně, a znovu rozhodnout o nákladech řízení.

Najatí advokáti jen u složitých případů

ÚS v minulosti opakovaně uvedl, že státní úřady, města i kraje by měli v prvé řadě zastupovat jejich zaměstnanci s právnickým vzděláním. Najatí advokáti prý připadají v úvahu pouze ve složitých sporech. Nyní soud připustil, že činnost ČT sice není výkonem veřejné moci, na druhou stranu pracuje za specifických podmínek a těší se výsadnímu postavení. Lze tak na ni v určitých ohledech klást srovnatelné nároky jako na orgány státní moci.

Soud uvedl, že pokud poplatky například v roce 2012 tvořily téměř 90 procent příjmů televizního rozpočtu, bylo by žádoucí a správné, aby si Česká televize sama zabezpečovala činnosti spojené s jejich správou a výběrem. Vysoké náklady právního zastoupení, které u soudu vždy nese neúspěšná strana, by pak také neměly sloužit jako „sankční mechanismus“ uplatňovaný proti neplatičům.

ČT loni vybrala na televizních poplatcích 5,756 miliardy korun, což bylo o šest miliónů korun více, než se plánovalo. V minulém roce rozeslala více než 340 tisíc upomínek ohledně nezaplacených poplatků. Z celkové dlužné částky 353 miliónů korun bylo ke konci března uhrazeno 141 miliónů korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám