Hlavní obsah

Na vojenském cvičení se převrátil pandur s osmi vojáky

Právo, vor
Karlovy Vary
Aktualizováno

Armádní obrněný transportér Pandur se ve čtvrtek převrátil na vojenském cvičení v Hradišti na Karlovarsku. V transportéru jelo osm vojáků, jeden z nich si narazil loket. Desetidenní cvičení dále pokračuje.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

V panduru jelo osm vojáků, jeden se lehce zranil.

Článek

Nehoda se stala na křižovatce, když pandur zatáčel, najel na krajnici a převrátil se. Vojáci vozidlo opustili sami, na pomoc jim přijela vojenská sanitka. Cvičení bylo asi na 15 minut přerušeno. Havarovaný transportér bude vyproštěn až po skončení bojové ukázky.

„Přejížděli jsme dynamickou jízdou do záložního postavení po blátivém terénu,“ uvedl velitel převráceného panduru rotmistr Stanislav Hlaváček. „Při vjezdu na zpevněnou cestu jsem naváděl řidiče, ale zřejmě jsme měli pneumatiky zahlcené blátem, takže jsme najeli na krajnici, která se utrhla,“ popisoval rotmistr.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Nikomu z posádky se nic nestalo, pouze jeden si naťukl loket. Byli jsme všichni připoutáni a používáme ochranné pomůcky, jako je přilba nebo nákoleníky,“ pokračoval Hlaváček, který po nehodě zkontroloval zdravotní stav celé osmičlenné posádky panduru.

Boj o střed Evropy 

„Nahlásil jsem nehodu veliteli, který k nám poslal zdravotní pomoc,“ dodal s tím, že před několika dny řešení podobné události jeho osádka nacvičovala. Panduru, který se převrátil na pravý bok, se podle prvních informací nic nestalo. Maximálně nějaké oděrky,“ dodal rotmistr Hlaváček.

Cvičení pod názvem Strong Campaigner je druhé největší od vzniku Armády ČR. Účastní se ho 4900 vojáků, 1100 zbraní a techniky. Dnešní bojové akce se účastní také ministr obrany Martin Stropnický (ANO), náčelník generálního štábu Petr Pavel, zástupci zahraničních armád a NATO.

Vojáci jsou rozděleni do dvou skupin na červenou a modrou, simulovaně bojují o střed Evropy. Červená skupina útočí a modrá území brání.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám