Hlavní obsah

Na vnitru měli na utrácení systém, mikrovlnka přišla na 25 tisíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mikrovlnná trouba za 25 tisíc korun, či 30 autorádií za milión. Právě tak si hospodaření se stáními prostředky představovali úředníci ministerstva vnitra, kteří v dobách působení ministrů Ivana Langera (ODS) či Martina Peciny měli na starosti výběrová řízení. Odhalil to audit resortu, který ukázal podobné praktiky i na policejním prezídiu či generálním ředitelství hasičského sboru.

Foto: Petr Horník, Právo

Někdejší ministři vnitra Ivan Langer a Martin Pecina (vpravo)

Článek

O systému utrácení v pátek informovaly Hospodářské noviny (HN) s tím, že úředníci neváhali rozdělovat zakázky tak, aby výběrová řízení nemuseli vypisovat.

Třeba firma Euroconect dodávala Zařízení služeb ministerstva vnitra (ZSMV) nádobí. Úřadu vystavila 138 faktur na totožné zboží, i několikrát za den. Fakturované částky nikdy nepřekročily 100 000 korun, vnitro tak nemuselo oslovovat více dodavatelů. Celkem šlo o 2,89 miliónu Kč.

Cenu miliónové zakázky trefili i na korunu přesně

Ani vypsání výběrového řízení neznamenalo pro resort úspory. Nabízené ceny totiž podezřele často odpovídaly předpokládaným nákladům.

Někdy se ten kalkul trefil i na korunu. V létě 2009 vypsalo policejní prezidium zakázku na stavbu plaveckého bazénu v dětském táboře Jankov. A 20. července úředníci do podkladů napsali, že akce bude stát 5 361 700 Kč. Další den zaslala vítězná firma EMV nabídku. A trefila se kupodivu na korunu přesně.

Přitom auditoři soudí, že "zadání soutěže neobsahovalo informace potřebné pro kvalifikovanou cenovou nabídku".

Za pletichy se navzdory odsouzení dočkal povýšení

Trestem za rozkrádání přitom mohlo být na úřadu paradoxně povýšení a odstupné, dodal list. Karel Kadeřábek připravil svého zaměstnavatele ZSMV při podvodech s auty o téměř milión korun. Se dvěma kolegy a soudním znalcem falšovali škodní protokoly a za zlomek skutečné hodnoty prodávali údajně poškozená služební auta. Často sobě a svým známým.

Když jej soud před pěti lety odsoudil podmíněně k tříletému vězení, vedení podniku ho převedlo z funkce ředitele autodopravy na jiné vedoucí místo - ředitele hotelů Šumava a Vltava se 60 podřízenými. Nakonec letos v únoru odešel a na odchodnou dostal osm platů. Mezi těmi, kdo od něj auta nakupovali, byli podle rozsudku i jeho nadřízení a jejich příbuzní.

Šéfem autoprovozu je dnes Pavel Uhlíř. Spolu s Kadeřábkem byl odsouzen a dostal podmínku. Nové vedení úřadu mu nyní rozšířilo pravomoc. Kromě autoprovozu šéfuje i autodílnám.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám