Hlavní obsah

Na Úřadu vlády má vzniknout 74 nových míst

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na Úřadu vlády by mělo vzniknout celkem 74 nových služebních a pracovních míst, především kvůli zřízení útvarů pro ministry bez portfeje pro vědu, legislativu a evropské záležitosti. Vyplývá to z návrhu tzv. systemizace služebních a pracovních míst k začátku roku 2022. V souvislosti se zřízením nových míst počítá návrh se zvýšením objemu peněz na platy téměř o 43 milionů korun.

Foto: Gabriela Krejčová, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Nová vláda SPOLU (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) a Pirátů se STAN zřídila při Úřadu vlády posty tří ministrů. Ministryni pro vědu, výzkum a inovace Helenu Langšádlovou (TOP 09), ministra pro evropské záležitosti Mikuláše Beka (STAN) a ministra a předsedu Legislativní rady vlády Michala Šalomouna (za Piráty) uvedl do úřadu premiér Petr Fiala (ODS) v sobotu. Zvláštní útvar na Úřadu vlády bude mít vedle nich k dispozici i vicepremiér pro digitalizaci Ivan Bartoš (Piráti).

Langšádlová by na Úřadu vlády měla podle systemizace vést dva útvary náměstků a několik odborů a oddělení. „Z důvodu zajištění výkonu činností tohoto útvaru je navrhováno navýšení systemizovaných míst o 21 pracovních míst a 10 služebních míst,” stojí v návrhu.

Nová vláda rozpustí Radu pro zdravotní rizika

Domácí

Šalomoun dostane k dispozici útvar náměstka, odbor kabinetu, oddělení pro tisk a administrativu a oddělení poradců, dohromady s 11 pracovními místy.

Bek bude mít dva útvary náměstků, odbor kabinetu, PR oddělení a oddělení poradců, na která se počítá se 13 novými pracovními místy.

Pod Bartoše bude spadat odbor kabinetu, oddělení administrativní podpory, oddělení odborné podpory a již existující oddělení evropské digitální agendy, které bude převedeno z odboru věcných politik EU. Návrh předpokládá pro útvar místopředsedy vlády pro digitalizaci 12 pracovních míst.

Další změnou bude na Úřadu vlády patrně zrušení ekonomické a správní sekce, kterou má nahradit sekce pro právo a ekonomiku. „Důvodem navrhované změny je sjednocení uvedených agend pod jednoho představeného, čímž vznikne útvar, který bude komplexně zabezpečovat koordinaci agendy veřejných zakázek, dotací, investic a jejich právního zajištění a kontroly,” stojí v návrhu. Vzniknout by mělo šest míst v technickém a provozním odboru.

Šéfkou Blažkovy kanceláře má být Hamáčkova manželka

Domácí

V sekci pro evropské záležitosti má vzniknout oddělení evropských programů a fondů a oddělení hospodářských politik EU, znamenat to bude zřízení jednoho místa. Zaniknout by naopak mělo oddělení ekonomických a fiskálních vztahů EU. „V souvislosti se zřízením 74 nových systemizovaných míst se navrhuje navýšení objemu prostředků na platy o částku 42,96 milionu korun,” stojí v návrhu.

Systemizaci na příští rok již 5. listopadu schválil kabinet ANO a ČSSD, nový návrh ji má upravit. „Navrhované úpravy jsou předkládány zejména z důvodu změn, které nebylo možné z časových důvodů zařadit do materiálu k systemizaci schváleného vládou 5. listopadu,” vysvětluje v návrhu ministerstvo vnitra.

Reklama

Výběr článků

Načítám