Hlavní obsah

Na Ukrajinu vyjel druhý vlak s českou vojenskou pomocí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česko vyslalo druhý vlak s pomocí pro ukrajinské bojovníky, oznámila v pondělí ráno na Twitteru česká armáda bez dalších podrobností. Na záběrech, které armáda zveřejnila, je vidět noční odjezd vlaku s celkem 13 vagony, převážně krytými nákladními vozy.

Foto: Armáda ČR

Nákladní vlak z Česka, který veze na Ukrajinu zbraně a munici

Článek

První vlak, ve kterém Česko poslalo na Ukrajinu lehké zbraně, vyjel v noci na neděli a ještě týž den dorazil na místo určení.

Kvůli zvyšujícímu se napětí ve vztazích mezi Ukrajinou a Ruskem už na konci ledna rozhodla vláda premiéra Petra Fialy (ODS), že Česko daruje Ukrajině dělostřeleckou munici. Jde o 4000 dělostřeleckých granátů ráže 152 milimetrů.

Vlak se zbraněmi pro Ukrajinu už je v Polsku

Válka na Ukrajině

Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) v sobotu řekla, že Česko daruje Ukrajině také 30 tisíc pistolí, 7000 útočných pušek, 3000 kulometů, několik desítek pušek pro odstřelovače a asi milion nábojů v celkové hodnotě asi 188 milionů korun.

V neděli armáda na Twitteru informovala, že první vlak se zbraněmi z Česka se už vykládá na místě určení.

Další dodávku vojenského materiálu za 400 milionů korun schválila vláda na mimořádném jednání v neděli. Složení dodávky ministři nechtěli upřesnit, uvedli pouze, že nejde o lehké zbraně.

„Je to jiný typ zbraní, než jaký jsme schvalovali minule, nejedná se o lehké zbraně, ale věci, které může ukrajinský národ použít ke své obraně,” řekl v neděli premiér Fiala. Z bezpečnostních důvodů ale nechtěl být konkrétnější.

Český zbrojařský průmysl je připraven maximálně navýšit a využít své kapacity, aby pomohl dosáhnout české armádě co nejvyšší bojové připravenosti, řekl po nedělním jednání s ministryní Černochovou předseda Sekce obranného průmyslu Hospodářské komory ČR a předseda dozorčí rady České zbrojovky Lubomír Kovařík.

České firmy podle něj již materiál na Ukrajinu dodávají.

Z Bohumína odjede další humanitární vlak pro uprchlíky z Ukrajiny

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám