Hlavní obsah

Na tisícovce míst v Praze včetně náplavek by mohl v noci platit zákaz pití alkoholu

Praha

Na náplavkách v Praze by mohl od půlnoci do devíti hodin ráno platit zákaz pití alkoholu. Konzumace alkoholických nápojů by neměla být povolena ani na dalších asi tisíci místech v metropoli. Opatření by mohlo začít platit od 1. července.

Foto: Novinky

Pražská náplavka. Ilustrační foto

Článek

Navrhuje to novela vyhlášky o konzumaci alkoholu na veřejných prostranstvích, kterou v pondělí projednali pražští radní. Úpravu vyhlášky podpořili radní za Spojené síly pro Prahu (koalice stran TOP 09 a STAN) a Praha Sobě, koaliční Piráti se zdrželi hlasování, uvedl náměstek pražského primátora Petr Hlubuček (STAN).

O tom, zda novela vstoupí v platnost, bude rozhodovat zastupitelstvo hlavního města, které by návrh mělo projednávat na svém zasedání na konci května. Vyhláška byla naposledy novelizována v roce 2013.

„Do Prahy se opět vracejí turisté a s nimi i některé problémy s pořádkem, zvláště v ulicích centra. Cílem nové vyhlášky je především co nejvíce ochránit stávající obyvatele před hlukem a nepořádkem v okolí jejich bydliště,“ řekl Hlubuček.

Proměna pražských náplavek zaujala svět. Obří okna z Thajska doputovala lodí

Domácí

V případě, že bude novela vyhlášky schválena, bude konzumace alkoholických nápojů omezena na náplavkách podél Dvořákova, Rašínova a Masarykova nábřeží, na nábřeží Ludvíka Svobody a na tzv. Smíchovské náplavce.

Zákaz by měl platit od půlnoci do 9.00 hodin. „Chceme, aby náplavka měla od půlnoci klidový režim,“ řekl radní Jan Chabr (TOP 09). Podle něj tak město reaguje na výhrady a stížnosti zvláště obyvatel Podskalí, kde bývá do pozdních hodin ruch způsobený především soukromými párty návštěvníků náplavky.

Zakázaných lokalit bude asi tisíc

Pití alkoholu na veřejnosti nebude legálně možné rovněž na vybraných náměstích, v parcích a v některých ulicích Prahy. Dosud to je asi 800 míst v metropoli, novou vyhláškou se počet lokalit rozšíří na zhruba tisíc míst.

Konzumace alkoholických nápojů nebude povolena rovněž na dětských hřištích a v blízkosti školních a zdravotnických zařízeních.

Zakázána bude také konzumace alkoholu v okruhu 100 metrů od vstupů do stanic metra a na nástupištích pro veřejnou dopravu.

PŘEHLEDNĚ: Jak při opravě Barrandovského mostu cestovat autem a MHD

Ekonomika

Nově bude podle náměstka postihováno také to, když se lidé budou na vybraných veřejných prostranstvích zdržovat s otevřenou lahví s alkoholickým nápojem. „Doposud to bylo tak, že strážník musel vidět člověka, jak pije alkohol,“ doplnil.

Zákaz nebude podle dokumentu platit 31. prosince a 1. ledna ve dnech silvestrovských a novoročních oslav. Výjimku ze zákazu by měly také plánované akce jako vinobraní, koncerty nebo sportovní akce. Zákaz se v případě schválení novely nebude týkat ani pití alkoholických nápojů v prostorách zahrádek restaurací a u stánků s občerstvením.

Praha představuje územní plán, kde a jak se bude stavět. Veřejnost se k němu může vyjádřit

Bydlení

Reklama

Výběr článků

Načítám