Hlavní obsah

Na testy se v Praze stojí dlouhé fronty, čekají i objednaní

Novinky, Kristýna Léblová, luh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

V souvislosti s rostoucími počty nakažených za poslední dny stoupá i zájem občanů o testování. V Praze se v úterý od rána tvořily před odběrovými místy dlouhé fronty, čekat museli i ti, kteří byli objednaní. Někteří lidé se nechávají testovat preventivně.

Před odběrovými místy v Praze se tvoří dlouhé frontyVideo: Novinky

 
Článek

„Včera mi vrátili dceru ze školy, já se taky necítím dobře. Protože jsem každodenně ve styku se spoustou lidí, tak jdu radši na test,“ řekl Novinkám jeden z čekajících v pražské Fakultní nemocnici Na Bulovce.

„V pátek při sportu mi nebylo dobře, jsem unavenější, ale jinak jsem tu spíše preventivně, z důvodu paniky,“ sdělil s úsměvem další z čekajících, který byl sice objednaný, ale nakonec musel 45 minut čekat.

Praha otevře dvě nová testovací místa

Domácí

Lidé přicházejí také kvůli cestování. „Mám jet do Maďarska, tak musím mít test,“ uvedl další z nich. Pro potvrzení, které potřebuje do zaměstnání, si přišla také paní vracející se z Ukrajiny.

Objevili se i tací, kteří se přišli nechat otestovat hlavně pro jistotu. „Příznaky nemám, v kontaktu s nakaženým jsem nebyla. Chci se testovat pro sebe,“ prozradila žena během čekání ve frontě na Bulovce.

Foto: Novinky

Někteří lidé mají příznaky, někteří jdou jen preventivně.

Na test se lidé dostavují se žádankou od lékaře - pak ho hradí pojišťovna - nebo mohou přijít o své vůli a zaplatit si ho sami.

„Počet lidí, kteří mají zájem o testování, se navýšil několikanásobně. V květnu jsme měli asi 120 odběrů denně, o prázdninách 500 a dnes jich bude, předpokládám, kolem 850. Z 850 testovaných denně máme asi 250 samoplátců,“ řekla Novinkám mluvčí nemocnice Simona Krautová.

Nárůst počtu zájemců o testování zaznamenala i Ústřední vojenská nemocnice v Praze. „Mívali jsme 200 až 300 odběrů denně, v tomto týdnu už jsme měli počty kolem 800 a včera máme rekordní počet 1100 odběrů za jediný den,“ sdělil Novinkám epidemiolog ÚVN František Bílek.

I přesto, že jsou lidé objednaní, musejí mnohdy vystát dlouhou frontu. „Někteří jdou na řadu hned, jiní čekají delší dobu, protože nakupení lidí v jeden čas je někdy extrémní. Musejí čekat řádově desítky minut,“ dodal Bílek. Kvůli náporu zájemců nemocnice zdvojnásobila personál, vypomáhá i Armáda ČR.

ON-LINE: Nárůst počtu nakažených v Česku znovu zrychlil

Koronavirus

Vedle vyššího počtu zájemců o testování narůstá také procento nakažených. ÚVN podle Bílka registruje nárůst ze dvou na šest procent. Naopak Bulovka hlásí stálých deset procent.

„Pozitivních je u nás asi 10 procent. To stále platí, to číslo se nemění,“ dodala Krautová s tím, že mají v plánu otevření dalšího odběrového místa, aby dosáhli kapacity tisíc testů za den.

Reklama

Výběr článků

Načítám