Hlavní obsah

Na Šumavě mrzlo, až praštělo, teplota klesla k -18 stupňům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mráz, za který by se zima nestyděla, odstartoval páteční ráno. Na Šumavě klesly teploty až k minus 18 stupňům Celsia. Také v mrazové kotlině na Jizerce v Jizerských horách se teplota v noci dostala pod minus 16 stupňů Celsia.

Foto: Dalibor Glück, ČTK

Oheň hoří v sudu v sadech u Buchlovic na Uherskohradišťsku. Pěstitelé se snaží ochránit kvetoucí meruňky před mrazem.

Článek

Po celém Česku se teploty většinou pohybovaly v rozmezí od -1 do -5 °C, ojediněle až -7 °C, uvedl Český hydrometeorologický ústav. Naopak nejvyšší tepla byla naměřena ve Vidnavě, a to +1,5 °C.

Současné chladné noci dělají starosti hlavně sadařům, kteří se obávají, že je mráz připraví o část úrody. V sadech u Buchlovic na Uherskohradišťsku proto v noci na čtvrtek pálili ovocnáři ohně, aby před mrazem uchránili kvetoucí meruňky.

Během dne by se mělo oteplit. Předpověď na pátek počítá s odpoledními teplotami mezi deseti a 14 stupni Celsia, na horách kolem pěti. V noci na sobotu budou minima mezi nulou a plus čtyřmi stupni. Oteplovat se bude ale nadále.

O víkendu bude 20 stupňů, pak se zase ochladí

Počasí

V sobotu by měla rtuť teploměru vystoupat až k 18 stupňům Celsia, v neděli až dokonce na 20 °C. Radost z jarního počasí dlouho nevydrží. Oteplení bude jen přechodné, protože od úterý se znovu ochladí a přidá se znovu sněžení.

Reklama

Výběr článků

Načítám