Hlavní obsah

Na silvestrovských oslavách města letos šetří

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÁ REPUBLIKA

Na oslavy konce roku se chystají nejen občané, ale i městské či krajské úřady. V některých městech tak budou mít lidé možnost přivítat Nový rok na náměstích a shlédnout ohňostroj. Těch však bude letos pomálu, mnohé radnice se raději rozhodly peníze ušetřit. V ulicích mnohých českých a moravských měst a vesnic tak budou Nový rok vítat jen "ohňostroje" z domácích zásob za doprovodu dnes již tradičních petard.

Foto: Josef Kubíček

účastníci při proslovu předsedkyně

Článek

Světlou výjimkou bude například ve Středočeském kraji Nymburk. Město novoroční ohňostroj pořádá už několik let. Hodinu po půlnoci tak budou moci obyvatelé a návštěvníci města sledovat z prostoru pod hradbami světelnou show. O hodinu dříve se obloha rozzáří v Poděbradech. "Město pořádá jako vždy ohňostroj ve spolupráci s lázněmi a přišel na zhruba 40 tisíc korun," řekl Právu místostarosta poděbradské radnice Jaromír Novák.

Řada radnic však pořádá novoroční ohňostroje až první den nového roku. Učiní tak například i v Milovicích na Nymbursku, kde za ohňostroj dali 20 tisíc korun, či v Benátkách nad Jizerou na Mladoboleslavsku, kde ohňostroj přišel na více než 100 tisíc korun.

Nejvíce šetří ve středních Čechách

Naopak ticho po pěšině bude ve třech největších městech středních Čech - Mladé Boleslavi, Kladně a Příbrami. Oslavy nového roku tu budou mít obyvatelé zcela ve své režii. Ani v Berouně se pod taktovkou města žádná oslava roku 2005 nekoná. "Město akce na Silvestra nepořádá, jen soukromníci," potvrdil místostarosta Tomáš Havel.

Oslavy loučení se starým rokem pro lidi připravily i radnice ve Vsetíně a soukromá společnost ve Zlíně. V Uherském Hradišti a Kroměříži žádné veřejné oslavy nebudou. Silvestrovské oslavy začnou letos ve Vsetíně dvě hodiny před půlnocí a vyvrcholí půlnočním přípitkem a ohňostrojem. Za ohňostroj zdejší radnice zaplatí asi 50 000 korun.

Dva ohňostroje rozzáří v pátek oblohu nad Valašským Meziříčím. Stane se tak v rámci silvestrovských oslav na zdejším náměstí. Čas mezi ohňostroji vyplní diskotéka, která začne v devět večer. Město zaplatí za oba ohňostroje 120 tisíc korun, na dalších 30 tisíc přijde technické zabezpečení oslav.

V Brně ohňostroj před Šelepkou

Tradiční ohňostroj v Brně slibuje v parku před Šelepkou (Šelepova N 1) tamní spolumajitel a manažer Miloslav Bernátek. Začne "o brněnské půlnoci", tedy již ve 23 hodin. V samotném klubu bude od večera probíhat oblíbená Oldies party a diskotéka v rámci akce Starobrno baví Brno. Jiná oficiální veselice s hudbou pod širým nebem se v Brně nekoná, ani na náměstí Svobody, kam přichází před půlnocí vždy nejvíce lidí.

Zato například v Blansku opět přijdou občané na náměstí Republiky na tradiční setkání. Pod vánočním stromem tam bude hrát od 23 hodin hudba, kterou (obvykle) přeruší jen krátká promluva první osobnosti města - nyní starostky Jaroslavy Králové (ODS). Potom se hraje až do dvou hodin. "Každým rokem přichází stále více lidí," říká jeden z radních.

Mažoretky na kolonádě v Mariánských Lázních

Ohňostroj nebude na Silvestra chybět v Mariánských Lázních. "Město letos do ohňostroje investuje téměř 30 000 korun," prozradil Petr Doležal z Infocentra. Kromě půlnočního ohňostroje, který bude odpalován z prostoru Arnika a pozorovatelný hlavně z lázeňské kolonády, je na pořadu vystoupení mažoretek a na kolonádě bude od devíti do tří do rána diskotéka.

Krajské Pardubice od roku 2000 na ohňostroje nepřispívají. Vedení města se tradičně soustředí především na vánoční večery. Na ohňostroje naopak přispějí města Chrudim, Česká Třebová, Svitavy a Litomyšl. Tam ale bude mít Silvestr mimořádnou podobu a mimořádný čas.

"Město Litomyšl pořádá na Smetanově náměstí Dětský silvestrovský ohňostroj 2004. V 17.57 hodin se děti mohou těšit na přípitek a v 18.00 hodin vypukne za zvuků zvonů ohňostroj," řekla Právu vedoucí odboru kultury litomyšlské radnice Michaela Severová.

Chrudim vstoupí do roku oslav

Silvestr bude významný například pro Chrudim, která o půlnoci vstoupí do roku oslav 950. výročí první zmínky o městě. Oslavy Silvestra budou mít i proto výjimečně keltský charakter. Pravděpodobně jediným městem, které dodá společným silvestrovským slavitelům alkoholické občerstvení, bude Česká Třebová. Na náměstí se bude nalévat svařené víno.

Pestrý bude letošní Silvestr v centru většiny větších měst v Olomouckém kraji. Lidé se mohou těšit na koncerty, diskotéky i sportovní akce. Oslavy příchodu nového roku budou stát statisíce korun. Nejvíce peněz přitom vynaloží jejich organizátoři na ohňostroje.

Olomouc dá na oslavy 180 tisíc korun

Někde se však organizované oslavy vůbec neuskuteční, protože vedení tamních radnic je považuje za zbytečné. Zřejmě nejdražší budou letos oslavy v Prostějově. Radnici budou stát čtvrt miliónu korun. Uskuteční se na náměstí T. G. Masaryka a určeny budou především pro děti a mládež. Vypuknou o půl třetí odpoledne diskotékou DJ Jirky Hanáka. Ohňostroj náměstí ozáří od 19. hodiny.

Celkem 180 tisíc korun budou stát letošní silvestrovské oslavy olomoucký magistrát. Na Horním náměstí v centru města se mohou lidé těšit od 21 hodin na vystoupení Olomouckého Dixieland Jazz Bandu, Černého rybízu a Blues Angels. Krátce po půlnoci rozzáří oblohu ohňostroj, který zaplatí soukromá firma. Odborníci jej odpálí tradičně ze střechy radnice. Po něm bude na náměstí následovat diskotéka.

V Přerově zahájí oslavy otužilci

V Jeseníku oslaví lidé konec starého a příchod nového roku společně na náměstí u radnice. Hudební program začíná ve 21.30 hodin. O půlnoci ozáří město slavnostní ohňostroj. "Kromě hudební produkce budou na příchozí čekat bufety, kde se mohou občerstvit," řekl Právu Miroslav Hrdlička, ředitel Městských kulturních zařízení Jeseník, která silvestrovské oslavy každoročně pořádají.

Půlnoční ohňostroj se na přelomu starého a nového roku uskuteční také v centru Přerova. Silvestrovský program, který pořádá radnice, začne už ve 14 hodin pětatřicátým ročníkem show otužilců a plavců v řece Bečvě. Účastníci tradiční podívané, která bude pojata jako vzpomínka na přemožitele lamanšského průlivu Františka Venclovského, poplavou od lávky u loděnice až k sokolovně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám