Hlavní obsah

Na schůzce v zavřené restauraci se řešilo obsazení postů VZP, tvrdí ČT

Aktualizováno

Účastníkem schůzky v restauraci Rio's byl kromě ministra zdravotnictví Romana Prymuly, prvního místopředsedy ANO Jaroslava Faltýnka a ředitele ostravské fakultní nemocnice Jiřího Havrlanta i náměstek ředitele Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) David Šmehlík, uvedla to Česká televize. Právě obsazení postů VZP se na schůzce s Faltýnkem podle ČT mělo řešit. Šmehlík ovšem odmítl, že by na schůzce byl. Ten večer byl prý doma s rodinou.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Restaurace Rio's na pražském Vyšehradě

Článek

"Jednoznačně odmítám spekulace o mé údajné účasti na této schůzce. Schůzky jsem se nezúčastnil, v době jejího konání jsem byl doma se svojí rodinou," napsal  večer ČTK náměstek VZP. Podle něj je za šířením "zcela nepravdivých informací" snaha zpolitizovat volbu ředitele pojišťovny.

Prymula v ČT popřel, že by Šmehlíka v restauraci viděl. „Mohu říct, že když jsem tam dorazil, náměstek Šmehlík tam nebyl. Problematika VZP se neprobírala,“ řekl Prymula.

Doplnil, že nemůže vyloučit, že v místě probíhala i nějaká další schůzka. „Určitě tam nebyl, nebo musel být v prostoru, kde jsem ho neviděl,” řekl.

Faltýnek neodchází, rezignoval symbolicky

Domácí

Správní rada VZP má v pondělí řešit nového ředitele pojišťovny. Tomu současnému, Zdeňku Kabátkovi, končí 3. prosince funkční období. O post se znovu uchází, zájem má i Šmehlík.

Nového šéfa bude vybírat správní rada VZP. Ta má 30 členů. Deset z nich vybírá vláda na návrh ministra zdravotnictví. Prymula navrhl výměnu některých členů. Podle něj o tom kabinet zatím nejednal, protože na obměně není „všeobecný souhlas, primárně premiéra”.

Podle ČT má Šmehlík podporu 16 členů rady i předsedy vlády Andreje Babiše (ANO) a Faltýnka. Prymula v neděli uvedl, že navrhoval výměnu „osob, které byly spjaty s předchozím vedením a v podstatě s panem náměstkem”.

Uvedl, že nemá informaci, že by se novým šéfem VZP měl stát Havrlant, který na schůzce byl. S Havrlantem na schůzce mluvil o plošném testování. „Přišel sem v době, kdy se tohle (posty ve VZP) neřešilo,” řekl Prymula.

Firma Prymulovy dcery získala dotaci k výrobě dezinfekce

Domácí

Schůzka v restauraci, která měla být zavřená, a pohyb venku bez roušky bude zřejmě stát Prymulu křeslo ministra zdravotnictví. Premiér Andrej Babiš už na Hrad přinesl návrh na jeho odvolání. Prymula nevyloučil, že v pondělí sám rezignuje.

Faltýnek se vzdal postu prvního místopředsedy ANO a jistý není ani jeho osud coby šéfa poslaneckého klubu ANO.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám