Hlavní obsah

Na Rychnovsku vyhlásili kalamitu

Pravé zimní počasí jistě potěší lyžaře a milovníky ostatních zimních sportů. Méně šťastnější jsou ale řidiči, o silničářích, kteří ošetřují silnice stále dokola, ani nemluvě. Husté sněžení v úterý komplikuje dopravu ve všech krajích republiky. Kalamitní stav už vyhlásili na Rychnovsku.

Foto: Jiří Smutný

Hrad Špilberk

Článek

Meteorologové navíc prodloužili platnost svého pondělního varování. Hustě bude sněžit ještě celé úterní odpoledne v severozápadních Čechách. V průběhu středy pak ve východních Čechách a na celém území Moravy.

Na Rychnovsku jsou uzavřeny tři silnice nižších tříd: Silnice druhé třídy ve směru Sedloňov - Úhor, třetí třídy 31816 ve směru od křižovatky "Tři Lotři" na Uhřínov a třetí třídy - tzv. horní cesta ve směru od Rokytnice v Orlických horách na Říčky.

Na celém území Karlovarského kraje sněží, všechny silnice jsou ale sjízdné. V okolí Bochova na Karlovarsku se při silnějším větru tvoří sněhové jazyky a závěje. Silničářům se tu však zatím daří udržet všechny cesty průjezdné, informoval dispečer krajských silničářů.

Pražské silnice jsou kvůli vytrvalému sněžení kluzké, a řidiči by proto měli být maximálně opatrní. Po celém městě se velmi pomalu pohybují kolony vozidel. Provoz brzdí snížená viditelnost i časté nehody, informovala policejní mluvčí.

Městská doprava jezdí podle dopravního podniku po všech trasách, i když mimo časy uvedené v jízdních řádech.

Dopravu na středočeských silnicích komplikuje na řadě míst husté sněžení, rozbředlý sníh, silný vítr i sněhové jazyky. Policisté registrují více kolizí na silnicích i dálnicích. Například v blízkosti Líbeznice u Prahy zřejmě vinou zhoršených podmínek se dopoledne střetl autobus s nákladním automobilem a zřejmě i dalšími osobními vozy.

Velmi špatná je situace podle dálniční policie například na teplické dálnici D8, kde je komunikace namrzlá a v úseku od nultého do devátého kilometru se stalo kvůli špatnému počasí dopoledne několik havárií. "Řidiči by měli na desátém kilometru sjet raději z dálnice a jet po staré teplické silnici. Dálnice je zasekaná, je to tam špatné," řekla policistka z dálničního oddělení v Nové Vsi na Mělnicku.

Komplikace jsou i na Vysočině, zejména na Jihlavsku a Třebíčsku. Od 08:30 do 09:30 sněžilo tak intenzivně, že cestáři nestačili sníh z vozovek uklízet. Dočasně stály kamióny od Dlouhé Brtnice po Želetavu na Jihlavsku či mezi Náměští nad Oslavou po Kralice nad Oslavou na Třebíčsku. Řidiči nákladních vozů, ale musejí počítat s komplikacemi ve stoupání ve všech okresech kraje.

Řidiči na dálnici D1 podle zimní služby musejí počítat s asi třícentimetrovou břečkou. Nepřetržitě ji odstraňují šípové pluhy.

Sněžení komplikuje dopravu i na jihu Moravy. Na silnicích je břečka, místy se tvoří sněhové jazyky. Policie zaznamenala i několik nehod. Nejvážnější situace na dálnici D2 ve směru Brno-Bratislava, po nehodě kousek za Brnem je silnice neprůjezdná. [celá zpráva]

Téměř na dvě hodiny musela být ráno uzavřena komunikace mezi Holubicemi a Slavkovem, kde v prudkém kopci zůstalo stát několik kamiónů. Teprve krátce po 08:00 se podařilo tuto komunikaci, která je součástí silničního tahu Brno - Zlín, zprůjezdnit.

Problémy jsou od brzkého rána i na sousední komunikaci Rousínov - Slavkov. Tato silnice musela být dočasně uzavřena kvůli nehodě cisterny. Ještě v 10:00 byla silnice uzavřena. Další problémy hlásí dálnice D1. Na 175 kilometru ve směru na Prahu dálnici zablokovalo několik kamiónů, které kvůli zasněžené vozovce nebyly schopny zdolat stoupání v tomto úseku.

V celých jižních Čechách hustě sněží, což značně komplikuje dopravu. Silničáři proto varují řidiče, aby nevyjížděli bez zimní výbavy. U benzínové pumpy v Protivíně se dopoledne srazil zájezdový autobus s osobním autem. Nehoda si vyžádala jedno lehké zranění, bližší informace zatím policie nemá. Na Táborsku se od rána stalo šest menších nehod.

Kamióny nyní blokují dopravu v některých úsecích. Dispečer krajské správy a údržby silnic Zdeněk Březina řekl, že v kopci u Netřebic na Českokrumlovsku stojí nyní kolona asi deseti kamiónů. Na Prachaticku stojí kamióny na silnici druhé třídy v Husinci, v úseku z Volar do Prachatic a ze Starých Prachatic do Tišovic. Potíže mají řidiči kamiónů i na Strakonicku, především v okolí Zlešic u Volyně na tahu směrem na hraniční přechod Strážný.

Všechny silnice v Moravskoslezském kraji jsou sjízdné, noční sněžení nezpůsobilo silničářům žádné větší problémy. Na některých místech regionu opět sněží a zhoršení situace očekávají silničáři spíše odpoledne.

Sněhové jazyky a závěje se tvoří na většině silnic v Olomouckém kraji. Situace je problematická zejména v okresech Olomouc, Přerov a Prostějov, problémy se už ale objevují i na Šumpersku. Silničáři kvůli sněhovým jazykům a závějím uzavřeli další silnice na Olomoucku, Prostějovsku i Šumpersku.

"Situace je nadále špatná. Fouká silný vítr a tvoří se sněhové jazyky a závěje. Řidiči musejí jezdit velmi opatrně," řekl vedoucí údržby Správy silnic Olomouckého kraje Pavel Španner.

Od rána platí uzavírka dvou silnic na Olomoucku mezi obcemi Jívová a Hraniční Petrovice a Dalov a Horní Loděnice. Během dopoledne silničáři uzavřeli i úsek mezi Arnolticemi a Veveřím na Šternbersku. Kvůli dopravní nehodě kamiónu je neprůjezdná silnice první třídy mezi Šternberkem a Horní Loděnicí. Situace se ale neustále proměňuje.

"Zvažujeme i uzavírku silnice mezi Týnečkem a Hlušovicemi, problémy jsou i na silnici mezi Olomoucí a Šternberkem," řekl dispečer olomouckých silničářů. Silnice mezi obcemi Lužice a Hnojice je již průjezdná.

Na Šumpersku se jazyky tvoří zejména na Mohelnickém kopci. Uzavřena byla silnice mezi Mohelnicí a obcí Studená Loučka.

Řidiči ve Zlínském kraji musejí počítat s rozbředlým sněhem na silnicích, místy se také tvoří sněhové jazyky a závěje. Opatrně by řidiči měli kvůli hustému sněžení jet po silnicích první třídy a po hlavních tazích.

Husté sněžení komplikuje dopravu i v Pardubickém kraji. Silničáři museli zhruba v 10:45 uzavřít silnici I/35 u Hřebče na Svitavsku, kterou zablokovaly kamióny. "Nyní je tento úsek opět se zvýšenou opatrností sjízdný," řekl před polednem operační důstojník svitavských hasičů.

Cínovec uzavřen

Uzavřen byl už i hraniční přechod Cínovec na Teplicku. "Byli jsme nuceni ve 13 hodin uzavřít hraniční přechod Cínovec. Příjezdová komunikace je totiž pod vlivem hustého sněžení nesjízdná. Hraniční přechod Hora sv. Šebestiána je prozatím v provozu, jeho uzavření také nevylučujeme. V každém případě upozorňujeme řidiče na nutnost mít sněhové řetězy," uvedla tisková mluvčí Oblastního ředitelství služby cizinecké a pohraniční policie Ústí nad Labem Eva Hauková.

Všechny silnice v Plzeňském kraji jsou sjízdné a mokré, místy s rozbředlým sněhem. V celém regionu drobně sněží a silničáři doporučují řidičům zvýšenou opatrnost ve všech sedmi okresech. Největší vrstva nového sněhu do deseti centimetrů je v okolí Železné Rudy na Klatovsku, u Přimdy na Tachovsku a ve vyšších polohách Českého lesa na Domažlicku. Sněhové řetězy jsou nutné v okolí šumavské Horské Kvildy.

Se zvýšenou opatrností jsou sjízdné i silnice nižších tříd v horských oblastech Libereckého kraje. Do Jizerských hor nedoporučují silničáři vyjíždět bez sněhových řetězů. Na vozovkách leží několikacentimetrová ujetá vrstva zledovatělého sněhu, ve kterém se tvoří vyjeté koleje a díry.

Reklama

Související témata:

Související články

Nehoda na Plzeňsku si vyžádala tři životy

Tři mrtvé si v úterý vyžádala nehoda na silnici z Plzně do Karlových Varů u Všerub na Plzeňsku. Dálnici D2 v úseku 2,5. - 11. km ve směru Brno - Břeclav ráno...

Výběr článků

Načítám