Hlavní obsah

Na psy útočí nebezpečná klíšťata s babeziózou

Právo, Vladimír Klepáč

Veterináři důrazně varují chovatele psů v Česku, aby nešetřili na ochraně svých čtyřnohých mazlíčků před klíšťaty. Odborníci totiž předpokládají, že se v budoucnu v republice výrazně rozšíří psí parazitické onemocnění babezióza, přenášené právě klíšťaty.

Foto: VFU

Rozdíl mezi pijákem lužním (nahoře) a klíštětem obecným

Článek

V souvislosti s tím upozorňují, že v ČR není zatím registrován coby léčivo Imizol, který většinou zabírá velmi dobře. Republika není na babeziózu připravena. Chovatelé si lék pro psy vozí ze Slovenska.

Česko je přitom evropskou chovatelskou baštou. Lidé v republice vlastní dva miliony psů. „Stav je vážný. Onemocnění souvisí s šířením pijáka lužního. Nástup onemocnění po kousnutí infikovaným klíštětem je rychlý. Imizol dokáže za pár hodin překlopit psa ze smrti do života,“ řekl Právu profesor David Modrý z brněnské Veterinární a farmaceutické univerzity.

Podivné šíření pijáků

Nyní je podle něj na výrobcích, aby si lék nechali řádně registrovat. Pokud se tak nestane, hrozí, že chovatelé budou muset vozit léky ze Slovenska a Polska. Podle Modrého již výrobci o problému vědí. Současný stav v ČR přirovnal k nedávné situaci v Polsku.

Ve Varšavě a v jejím okolí byla babezióza u psů ještě před časem považována za poměrně raritní onemocnění. Jenže v současnosti tamní veterináři evidují nikoli desítky, ale stovky onemocnění. Modrý zdůraznil, že k panice není důvod, protože antiparazitikum Imizol zabírá velmi dobře. Musí ale být dostupné. V Česku je to zatím něco jako podpultové zboží.

Babeziózu roznášejí pijáci lužní, kteří se dříve vyskytovali jen v lužních lesích na Břeclavsku. Pouze ti totiž babeziózu roznášejí. Z dosud nejasných důvodů se ale začali šířit. Tento trend zaznamenali vědci v Polsku, Německu i v dalších evropských zemích. Vysvětlení chybí.

Rychlý nástup nemoci

„Možná za to může změna našeho životního stylu. Více cestujeme a více si na cesty bereme i své psy,“ uvedl Modrý.

Dosud se veterináři s babeziózou setkávali v Česku ojediněle. Za klíčový považuje profesor případ z loňska, kdy onemocněl pes z Brněnska. Stalo se tak v oblasti, kde se pijáci lužní nikdy nevyskytovali. Pes předtím necestoval.

Z toho veterináři usuzují, že jej kouslo infikované klíště nikoli přivezené z jiných lokalit, ale už z populace, která se na Brněnsku zabydlela. Nástup onemocnění je rychlý. Projevuje se horečkou a malátností psa. Jeho moč je temná a barvou připomíná kakao. Infikované zvíře při neposkytnutí péče umírá.

Anketa

Chráníte své psy a kočky proti klíšťatům?
Ano
93,9 %
Ne
6,1 %
Celkem hlasovalo 2376 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám