Hlavní obsah

Na posledním jednání vlády přijde na řadu i zahrádkářský zákon

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na svém pondělním posledním zasedání vláda v demisi probere mimo jiné nový občanský zákoník, zvýšení platů zaměstnanců ve veřejné sféře, jednat bude také o platech vojáků a o návrhu na jednorázový příspěvek komunistickým vězňům. Jedním z bodů jednání by měl být také dlouho očekávaný zahrádkářský zákon.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministerský předseda Mirek Topolánek

Článek

Zahrádkářská činnost, jíž se údajně věnuje jeden až 1,5 miliónů obyvatel, si podle předkladatelů zasluhuje speciální právní úpravu, protože „poskytuje zahrádkáři pracovní aktivitu na čerstvém vzduchu a tím přispívá k upevňování zdraví a zvyšování tělesné a psychické kondice. Vedle toho však přináší i řadu dalších efektů – kultivaci vztahu k přírodě, výchovu mládeže, ekologické a sociální aspekty“.

Pod návrhem zahrádkářského zákona jsou podepsáni poslanci KSČM, ČSSD, ale i šéf poslaneckého klubu zelených Přemysl Rabas.

Návrh například vymezuje, co je zahrádkářská činnost, chata či osada. Stanovuje podmínky pro zřizování zahrádkářských osad a pravidla pro jejich fungování. Věnuje se také podmínkám nájmu zahrádky. V případě úmrtí nájemce má do 30 dnů jeho osoba blízká přednostní právo na uzavření nájemní smlouvy za stejných podmínek. O návrhu rozhodne parlament nezávisle na vládním usnesení.

700 miliónů pro komunistické vězně

Ministerstvo vnitra navrhne, aby vláda schválila jednorázový finanční příspěvek pro lidi, kteří byli neoprávněně vězněni komunistickým režimem. Bývalým vězňům by byly přiznány peníze jako náhrada mzdy, na niž by měli nárok, kdyby byli v době svého věznění zaměstnáni. Ministerstvo odhaduje, že celkové náklady na odškodnění mohou činit až 700 miliónů korun.

Ministerstvo upozornilo, že lidí, kterým by na základě tohoto nařízení mohl být přiznán finanční příspěvek, stále ubývá. Proto je podle něj potřeba schválit předložený návrh v nejbližší možné době.

Ministři se také budou věnovat novému občanskému zákoníku, na němž pracovali právní experti osm let. Ten upravuje tři základní okruhy - rodinu, vlastnictví a smlouvy. Posoudit by se měl i návrh na zvýšení platů zaměstnanců ve veřejné sféře o 3,5 procenta.

Preventivně proti krizi i extremismu

Kvůli hospodářské a finanční krizi se bude kabinet zabývat novelou zákona o bankách. Norma má státu umožnit převzít banku, která by se ocitla ve vážných potížích, a zjednodušit například proces navýšení kapitálu banky nebo umožňuje centrální bance pružněji reagovat na problémy bank.

Podle ministerstva financí je novela spíše preventivním opatřením než reakcí na konkrétní problém ve finančním sektoru.

Ostře sledovaný je v souvislosti se stále častějšími akcemi extremistů návrh ministra pro lidská práva Michaela Kocába na změnu shromažďovacího zákona. Lhůta, v níž musí úřady rozhodnout o případném zamítnutí ohlášené demonstrace, by se podle ní změnila ze tří kalendářních na tři pracovní dny.  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám