Hlavní obsah

Na pomoc zaplaveným už lidé věnovali přes milión korun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Na pomoc zatopeným obcím už lidé věnovali více než jeden milión korun. Většinu peněz poslali dárci formou SMS zpráv, které organizuje společnost Člověk v tísni. Peníze poslouží například na pořízení vysoušečů nebo na rekonstrukci poničených domů.

Článek

Dárcovské SMS chce zavést také nadace ADRA, která mezitím peníze vybírá prostřednictvím převodem na svůj bankovní účet. Na ten jí došlo zatím 50 000 korun.

Ostatní nevládní organizace zavedení dárcovských zpráv, takzvaných DMS, neplánují.

Česká katolická charita do pondělního rána vybrala 26 000 korun, které hodlá použít k zajištění úklidových prostředků či pitné vody. Zástupci charity uvedli, že ze svého vlastního krizového fondu přispěli částkou 500 000 korun.

Evangelická Diakonie sází hlavně na dobrovolníky. Několik desítek lidí, z nichž většina pomáhala již po záplavách před čtyřmi lety, se s kladivy, čerpadly a vysoušeči přestěhují po opadnutí hlavního náporu vody do poboček Českobratrské církve evangelické v Soběslavi, Terezíně, Olomouci a Mělníku. Střídat se mají po pěti dnech.

Český červený kříž vyslal na požádání integrovaného záchranného systému dobrovolníky do Mělníka a do obcí na soutoku Dyje a Jevišovky na Břeclavsku. K dispozici má i vysoušeče.

Maltézští dobrovolníci jsou v pohotovosti například v Praze, na Mělnicku, Roudnicku, Litoměřicku či v Českých Budějovicích. Jejich speciální zdravotní a humanitární jednotku tvoří zdravotnický personál a dobrovolníci.

Škody nebudou tak vysoké, aby na ně přispěla EU

Vláda na pomoc postiženým regionům schválila 380 miliónů korun, další dvě miliardy hodlá uvolnit ze zisku ČEZu. Přispět chtějí také Spojené státy, aby tak oplatily Čechům štědrost po ničivém hurikánu Katrina. Podle premiéra Jiřího Paroubka nabídla pomoc také Čína.

Česká republika také požádá o pomoc Evropskou unii, pomoc z Bruselu však pravděpodobně nepřijde. EU disponuje fondy, které mají pomoci členským státům vyrovnat se se škodami napáchanými přírodními katastrofami. Na peníze by ale Česko mělo nárok pouze v případě, že by škody přesáhly 17 miliard korun.

Jak můžete pomoci zaplaveným regionům:

:: Člověk v tísni

SMS ve tvaru DMS POVODNE2006 na číslo 87777

č. ú.: 555 111 222 / 0300

:: Nadace ADRA

č. ú.: 211 211 211 / 0300, var. s. 444

:: Česká katolická charita

č. ú.: 369-369 369 369 / 0800, var. s. 906

:: Diakonie Českobratrské církve evangelické

č. ú.: 192 335 7379 / 0800

:: Český červený kříž

č. ú.: 201 502 17 / 0100

:: Maltézská pomoc

č. ú.: 996 688 / 0300, var. s. 0304

"Musím říci, že i když ty škody vypadají na několik miliard, na 17 miliard to nevypadá," uvedl dnes premiér Paroubek. ČR se podle něj přesto pokusí nějaké prostředky od EU získat. V roce 2002 způsobily povodně škody za 70 až 80 miliard korun.

Reklama

Související témata:

Související články

Labe zasáhlo Ústí v plné síle

Většina rozbouřených toků na území České republiky v pondělí stagnovala nebo dokonce klesala. Výjimku tvořilo Labe, které na středním a dolním toku večer...

Výběr článků

Načítám