Hlavní obsah

Na politickou situaci v Česku si stěžuje už 90 procent obyvatel

Novinky, val

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čeští občané jsou hluboce nespokojeni se současnou politickou situací v zemi. Dokládá to dubnový průzkum společnosti STEM, podle nějž víc než 90 procent lidí hodnotí nynější stav negativně. Vůbec nejhorší poměr za posledních 17 let převládá v otázce, zda se Česká republika ubírá správným směrem.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Extrémní nespokojenost občanů s politickou situací nastává vždy v dobách vážných vládních krizí.

Článek

Na otázku, zda jsou spokojeni se současnou politickou situací v České republice, odpovědělo celkem 92 procent dotázaných, že nikoliv (58 zcela nespokojeno, 34 spíše nespokojeno). Pouhé jedno procento dotázaných uvedlo, že je zcela spokojeno. Sedm procent je spíše spokojeno.

Foto: David Ryneš, Novinky

Spokojenost občanů s politickou situací v ČR podle STEM

Takto extrémní čísla nastávala podle agentury vždy v době vážné vládní krize. Podobně tomu bylo například počátkem roku 1998 před vytvořením přechodné úřednické vlády, v době opoziční smlouvy a vzniku hnutí Děkujeme, odejděte na přelomu let 1999 a 2000 nebo při pádu Grossova kabinetu na jaře 2005.

Optimističtější výhled nepřináší ani otázka budoucího vývoje země. Podle 55 procent lidí se Česká republika vyvíjí špatným směrem, 37 procent se shoduje, že nesměřuje nikam, zatímco pouhých 8 procent soudí, že jde správným směrem. „Je to historicky vůbec nejhorší poměr od roku 1995, kdy STEM začal tuto otázku pokládat,“ komentuje výsledek agentura.

Reklama

Výběr článků

Načítám