Hlavní obsah

Na pochod do Prčice vyrazil rekordní počet lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Nejvíce lidí od roku 1989 se v sobotu vydalo na legendární pochod z Prahy do Prčice na Benešovsku. Na start se postavilo přes 19 400 lidí. Mohli si vybrat mezi několika trasami od 22 do 70 kilometrů. Jedna z tratí, dlouhá 76 kilometrů, byla připravená i pro kola. Na pochod se tentokrát nevydal jeho tradiční účastník prezident Václav Klaus. Má poraněnou nohu.

Článek

Za vysokou účast na jubilejním 40. ročníku může především hezké počasí. "Jdu už podeváté a takové letní počasí, jaké je letos, dlouho nepamatuji," řekl  šestapadesátiletý člen Klubu českých turistů Martin Volf, který se do Prčice vydal z jihočeského Milevska.

Do Prčice se šlo poprvé v dubnu 1966. Tehdy měřila jediná trasa 65 kilometrů. Od začátku 80. let je tradiční cenou plastová botička různých barev, takzvaný prčický škrpálek. Účast na pochodu se před rokem 1989 pohybovala kolem 20 000 lidí. Rekordní účast organizátoři zaznamenali v polovině 80. let, kdy se akce zúčastnilo asi 35 000 lidí.

Sobotní výlet turistů zkomplikovala spadlá trolej na trase, po které se turisté vlakem vraceli. Mimořádný spoj, který měl tisíce turistů odvézt ve směru na Tábor nemohl odjet. "Na místo nyní míří speciální montážní plošina, která by strženou trolej měla opravit. Dopravu zde nyní nahrazují autobusy," řekl před osmnáctou hodinou ředitel drážní inspekce Jan Kučera. Kdy výluka skončí, není podle něj zatím jasné.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám