Hlavní obsah

Na otravu metanolem zemřel další člověk, počet obětí vzrostl na 31

Právo, ČTK, hon, den
Ostrava
Aktualizováno

Série otrav metylalkoholem stále nekončí. Na Ostravsku skončili v noci na čtvrtek v nemocnicích další tři muži, jeden z nich zemřel. Jde o 31. oběť metanolové aféry. Dvaašedesátiletého muže přijala nemocnice také ve čtvrtek odpoledne. Policie kvůli otrávenému alkoholu obvinila další dva muže.

Foto: Profimedia.cz

ilustrační foto

Článek

Tři muži (ročník 1962, 1945 a 1959) byli do nemocnice převezeni v noci. U zemřelého ve čtvrtek odpoledne pitva potvrdila intoxikaci metanolem. "Mohu potvrdit intoxikaci metylalkoholem u zemřelého," uvedla mluvčí ostravské policie Gabriela Holčáková. U dalších dvou hospitalizovaných byla otrava metanolem také prokázána.

Mluvčí Fakultní nemocnice Ostrava Tomáš Oborný řekl, že oba hospitalizovaní muži jsou na jednotce ARO, jsou v umělém spánku a připojeni k přístrojům podporujícím dýchání. "Starší muž je ve velmi vážném stavu. Zřejmě bude mít trvalé následky. Vypadá to, že stav druhého pacienta je stabilizovaný," řekl Oborný.

Kriminalisté zajistili lahev od alkoholu, která nebyla okolkována. Z ní zřejmě všichni tři muži popíjeli. Závadnost alkoholu musí potvrdit analýza.

Dalšího otráveného muže přijala nemocnice ve čtvrtek odpoledne

„Dvaašedesátiletý muž měl v krvi 0,7 promile metylalkoholu. Přivezli ho k nám z orlovské nemocnice. Lékaři mu ihned podali norský lék fomepizol. Pacient nyní leží na metabolické JIP na dialýze a je při vědomí,“ informoval Právo mluvčí MNO Jiří Maléř.

Lék fomepizol je již vyzkoušený a proti metanolu funguje. Přivezl ho do Česka norský lékař Erik Hovda letos při vypuknutí metanolových otrav. Nejprve přišlo dvacet balení léků, poté další desítky. Jedna dávka vychází na 200 tisíc korun.

Metylalkoholová aféra vypukla počátkem září. Kvůli otravě jedovatým alkoholem zatím zemřelo 31 lidí a další budou mít trvale poškozené zdraví, zejména zrak.

Reklama

Výběr článků

Načítám