Hlavní obsah

Na Otavě je opět těžká technika, kry rozbíjí bagr

– Velké Hydčice
Právo, Jindra Pašková

Na Otavě ve Velkých Hydčicích je opět těžká technika. Ledové kry rozbíjí bagr s dlouhým ramenem, který zajistilo Povodí Vltavy.

Článek

„Technika rozráží led směrem od jezu k vesnici,“ informoval starosta Jaroslav Portášik (NK). Dlouhé rameno dosáhne doprostřed koryta řeky. „Za ním odchází jen ledová kaše,“ dodal.

Po středečním zákroku obojživelného tanku hasičů voda poklesla zhruba o půl metru, zásah ale nebyl účinný podle představ, bylo nezbytné povolat další techniku. [celá zpráva]

Ledové kry uzavřely zhruba tříkilometrový úsek už v úterý odpoledne, řeka si našla jinou cestu, blíž k domům. Evakuace osob ale nutná nebyla. Středeční pokles hladiny uvolnil další metry prostoru mezi vodou a obcí. V noci monitorovali situaci hasiči z Horažďovic.

„Ráno se zvedl průtok, nepatrně se zvedla hladina vody, podle předpovědi by ale měl být stav stabilní,“ dodal starosta.

Nejkritičtější místo zhruba 500 metrů dlouhé je podle jeho slov v obci, nahromaděné kry dosahují v nejužších bodech ode dna koryta až čtyřmetrové výšky.

Práce s rozbíjením ledů jde pomalu, jeden den na několikakilometrový úsek zřejmě stačit nebude. „Jednáme ještě o další technice, také s dlouhým ramenem,“ dodal Portášik.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám