Hlavní obsah

Na opravovaný most ve Štětí budou znovu moci lidé - na vlastní riziko

Právo, Aleš Pelikán
Štětí

Most přes Labe se opravuje už od jara a je uzavřený pro veškerou dopravu. Nyní firma práce přeruší. Zástupci firmy, která opravu provádí, potvrdili, že od ledna 2020 pustí na most chodce. Mohou na něj ale pouze na vlastní nebezpečí.

Foto: Karel Otcovský, Právo

Most přes Labe ve Štětí.

Článek

Stavební firma by měla přerušit práce na mostě od pátku 20. prosince. Most by měli stavaři v tento čas osadit zábradlím, svodidly, hotové by měly být i schody na stranu bývalého autobusového nádraží i směrem ke společnosti Mondi.

Již hotové jsou povrch vozovky a chodníky na mostě. V týdnu také zprovoznili lampy veřejného osvětlení. Firma bude také osazovat most dopravními značkami informujícími o pohybu přes stavbu.

Firma Strabag by měla zabezpečit vozovky proti vjezdu vozidel na most

„Stále se tedy jedná o staveniště. Za stavbu zodpovídá firma Strabag. Ta také společně s majitelem mostu, Ústeckým krajem, rozhoduje o tom, koho na most pustí a nepustí,“ vysvětlil po kontrolním dnu na stavbě starosta Štětí Tomáš Ryšánek (ČSSD).

Firma Strabag by měla zabezpečit vozovky proti vjezdu vozidel na most. Otevřené budou pouze chodníky pro pěší. „Firma slíbila osazení všech pěti vjezdů na most betonovými bloky. Most nebude sjízdný pro žádná vozidla,“ doplnil starosta.

Na kontrolním dnu se řešila i zimní údržba mostu. Výjimku pro vjezd na most firma nedovolí ani pro techniku na případné odklízení sněhu.

Nová lávka pro pěší v Nymburce se nejspíš prodraží

Domácí

„Případná zimní údržba bez techniky bude složitá, a nelze tak očekávat, že bude vždy včas a řádně zajištěna. Stále se jedná o provizorní stav,“ uvedl Ryšánek.

Hotovo v květnu

Práce na mostě budou dle zástupců firmy pokračovat s ohledem na zimní počasí zhruba od poloviny února, kdy by se mělo začít s budováním kruhové křižovatky u bývalého autobusového nádraží. Termín otevření mostu zůstává stále na původním datu, tedy v květnu příštího roku.

Od uzavření mostu pro veškerou dopravu funguje mezi Štětím a Hněvicemi na protějším břehu přívoz, který objednal a zaplatil Ústecký kraj.

V době přerušení prací na mostě se jeho provoz nezmění, lidé tak budou moci využívat přívoz stejně jako doposud. „Pro nejbezpečnější přechod přes Labe doporučujeme obyvatelům dál využívat přívoz,“ dodal starosta Ryšánek.

Reklama

Výběr článků

Načítám