Hlavní obsah

Nová lávka pro pěší v Nymburce se nejspíš prodraží

Právo, Radek Plavecký

Nová pěší lávka přes řeku Labe v Nymburce by mohla stát i přes 100 milionů korun. Odhady projektantů přitom počítaly s méně než polovinou této sumy. Ačkoli se projekt nezměnil, stavbu by mohla podle starosty Nymburka Tomáše Macha (Nymburk s klidem) výrazně prodražit současná situace na trhu.

Foto: město Nymburk

Vizualizace plánované nové lávky v Nymburce.

Článek

Původní lávku nechala radnice na základě odborných posudků vloni zdemolovat. Most totiž trpěl stejnými konstrukčními neduhy jako zřícená lávka v pražské Troji od architekta Jiřího Stráského. Na stejném místě by měla vzniknout nová lávka, protože lidé se nyní komplikovaně dostávají z jednoho břehu na druhý. Provizorně je převáží loď pendlující mezi oběma břehy.

Radnice oznámila, že získala na novou lávku stavební povolení. „Pokud všechno půjde dobře, chceme začít stavět už na začátku léta. První návštěvníci by se měli projít z centra na Zálabí už v roce 2021,“ uvedl místostarosta Nymburka Bořek Černý (ČSSD).

Může stát i přes 100 milionů

Nová lávka bude podle něj široká minimálně čtyři metry a nově ji budou využívat společně pěší i cyklisté. V naléhavých případech po ní bude moci přejet také například sanitka. Město bude soutěž a zhotovitele teprve vyhlašovat, známý by mohl být na jaře.

Už teď ale Nymburk počítá s tím, že reálná částka značně přesáhne odhady projektantů. Podle starosty bude nová lávka stát minimálně 78 milionů korun, je ale reálné, že se cena přehoupne přes 100 milionů. Podle Macha má město přislíbenou dotaci Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI), pro Nymburk je v něm připraveno 99 milionů. Přesáhne-li vítězná nabídka tuto částku, bude muset město shánět další peníze.

Záznam: Demolice lávky přes řeku Labe v NymburkuVideo: Novinky.cz/ ČTK

„Projekčně už jsme na 78 milionech, bojím se jedné věci, a to, že částka, která vyjde ze soutěže, bude přes 100 milionů. Nicméně lávka je neustále prioritou,“ řekl ČTK Mach.

Původní lávku kvůli hrozícímu pádu uzavřelo město Nymburk už v prosinci 2017, od té doby sem nesměli vstupovat lidé. Později, a to vloni v červnu, se přidal zákaz podjezdu, pod lávku tak už nesměly ani vplouvat lodě, což omezilo lodní dopravu. Pak byla lávka stržena a provoz na řece byl obnoven na počátku srpna. Město si nechalo vypracovat projekt na novou lávku a v soutěži radnice vybrala opět skupinu projektantů kolem autora původního mostku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám