Hlavní obsah

Na Opavsku se objevila onemocnění tasemnicí, lidé jedli syrové maso

Právo, tom

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zvýšený výskyt onemocnění způsobené tasemnicí (Taenia saginata) zaznamenali hygienici v minulých dnech na Opavsku. Lékaři proto varují před konzumací syrového masa.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Epidemiologickým šetřením u nemocných bylo zjištěno, že v období druhé poloviny měsíce prosince 2012 konzumovali syrové hovězí mleté maso tepelně neupravené i přesto, že bylo určené k tepelnému zpracování,“ uvedla ředitelka Krajské hygienické stanice v Ostravě Helena Šebáková.

Lidé, kteří jedli syrové hovězí mleté maso a trpí bolestmi břicha, únavou a trápí je úbytek váhy, by měli podle hygieniků okamžitě vyhledat lékaře. Inkubační doba parazitárního onemocnění způsobeného tasemnicí se pohybuje v rozmezí 8 až 14 týdnů.

Onemocnění často probíhá bez výraznějších projevů, objevují se pouze neurčité zažívací potíže – nadýmání, nechutenství, hubnutí. „První známkou infekce u lidí bývá nález pohyblivých článků ve stolici nebo na kůži,“ dodala Šebáková.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám