Hlavní obsah

Na nejdeštivějších místech Česka naprší až metr a půl vody za rok

Právo, Jaroslav Švehla
Liberec

Na severu Čech by lidé bez deštníku ani vycházet neměli. Naprší zde totiž nejvíce v republice, zvláště pak v Liberci, Hejnicích a na Kočkově v Ústí nad Labem.

Článek

Ačkoliv uplynuly teprve tři čtvrtiny roku, již nyní je kvůli vydatným lijákům, které v srpnu a září potrápily sever Čech, jasné, že letošní rok vstoupí v Liberci do statistik jako rok s dosud nejvyšším ročním úhrnem od roku 1939, kdy se zde započalo s jejich pravidelným měřením.

„Dosavadní roční liberecký rekord 1109,9 mm z roku 1981 byl překonán už 28. září,“ řekl Právu Radek Tomšů z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) v Ústí nad Labem s tím, že při průměrných hodnotách by v Liberci mohla být dosažena hodnota mezi 13 až 14 sty milimetrů.

Srážkové rekordy ale nebudou pravděpodobně padat jen v Liberci, pouhých 50 mm do dosažení absolutního maxima z roku 1981 chybí na měřicí stanici v Ústí nad Labem na Kočkově.

Vysoké úhrny srážek už od začátku roku naměřili také v Hejnicích na Liberecku, kde se současnými 1249 mm zbývá do dosažení téměř třicet let starého rekordu také pouhých 70 mm.

Statistiky se budou nejspíš měnit také v Bedřichově a v Novém Městě pod Smrkem.

Vulkán Eyjafjallajökull za to nemůže

Podle Tomšů neměl na rekordní srážkový úhrn na severu Čech vliv obávaný sopečný prach z islandského vulkánu Eyjafjallajökull, jak se mnozí mylně domnívají, ale spíše shoda náhod.

„Liberec patří obecně kvůli své vyšší nadmořské výšce a poloze blízko Jizerských hor mezi místa s nejvyšším srážkovým úhrnem. V srpnu a září se zde ale vyskytly neobvyklé meteorologické situace, které se několikrát zopakovaly,“ vysvětluje meteorolog a dokládá to na konkrétním příkladu z minulého týdne, kdy v Libereckém kraji napršelo za čtyři dny víc než běžně za celé září.

I dlouhodobá měření potvrzují fakt, že na Liberecku vytahují deštník častěji než v jiných místech ČR. Absolutní český rekord z roku 1897, kdy na jednom místě spadlo za 24 hodin 345,1 mm srážek, naměřili na nedaleké Nové Louce v Jizerských horách.

Liberecký rekord je výjimečný také z toho pohledu, že nejvíce napršelo v srpnu a září, přitom ještě v první polovině července ČHMÚ v této oblasti vyhlašoval varování před suchem a velkým nebezpečím vzniku požárů. „V deštivém roce 1981 tomu bylo podobně,“ podotýká Tomšů.

Nejdeštivější nísta v ČR
Město19812010
Liberec1109,9 mm1136 mm
Ústí nad Labem-Kočkov870,5 mm2010 – 821 mm
Bedřichov11778 mm1371 mm
Hejnice1320 mm1249 mm
Nové Město p. Smrkem1449 mm1200 mm
Pozn.: Údaje za rok 2010 jsou pouze za prvních devět měsíců měření.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám