Hlavní obsah

Na návrat potomků se rodiny připravovaly ve Žďárských vrších

Právo, Jana Pechová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rodiče děvčátek, která zaměnili loni v prosinci v třebíčské porodnici, jsou o kus blíž praktickému předání dětí do biologicky vlastních rodin. V úterý odpoledne se manželské páry společně sešly v penziónu v Kadově ve Žďárských vrších, kde si pod odborným vedením psycholožky osvojovaly potřebné znalosti a řešily možné problémy faktického předání dětí. Proti původním předpokladům si rodiny prodloužily pobyt v Kadově až do čtvrtečního dopoledne.

Článek

Mluvčí rodiny z Jabloňova Milan Smejkal, švagr Libora Broži, který svým testem DNA celou kauzu vyvolal, to vysvětlil složitostí situace, seznamování rodin potřebuje podle něho více času.

"První den byl zaměřený na smíření se maminek se samotným faktem předání dětí. Rodiče se pak navzájem informovali o zvycích dětí a jejich životním rytmu," uvedla klinická psycholožka Olga Hinková, která rodičům pomáhá situaci zvládnout. Program druhého dne se podle ní již točil kolem faktického předání dětí: jak to bude reálné zejména časově tak, aby to bylo ku prospěchu dětí. "Společně hledáme řešení, aby utrpení bylo pro všechny co nejmenší," řekla odbornice.

Podle ní otcové plně respektují psychický stav maminek. Lépe na tom - proti úternímu dopoledni - prý byla při pobytu i Jaroslava Trojanová, která dokonce s odjezdem na pobytovou akci váhala. "To nejtěžší ale maminky teprve čeká," upozornila Olga Hinková, která bude jako expert rodičům k dispozici i nadále. 

Psycholožka: dobře, že se to stihlo během prvního roku

"Bylo velké štěstí, že se to stihlo do 10 měsíců věku dětí," připomněla, že specifická závislost dítěte na osobu vzniká teprve kolem jednoho roku. Nicméně ani děti procesem neprojdou úplně bez potíží. "To, že se dětem změní prostředí a rodiče, je zasáhne, jako když přesadíte kytičku," přiblížila psycholožka. A jak uzavřela, ve věci bylo obrovským štěstím i to, že rodiny jsou si po sociální i věkové stránce velmi blízké.

Rodičům tíha obnažující se reality zavírá ústa. Libor Broža velmi stručně přiznal, že se obává o psychické zdraví svojí partnerky. "Přes den je to lepší, ale celou noc proplakala," řekl. Pro maminku Čermákovou je situace velmi zákeřná zejména s ohledem na těhotenství. Výměna dětí, s nimiž se deset měsíců mazlili, je však podle obou otců těžko představitelným úkonem i pro mužské účastníky kauzy.

Mluvčí rodiny z Jabloňova Smejkal je celý pobyt se švagrem a jeho partnerkou v telefonním kontaktu. Jak řekl Právu, v úterý odpoledne poté, co rodiny do Kadova přijely, odvedla si psycholožka maminky k uzavřenému jednání. Tatínkové se mezitím starali o holčičky. Pak již byli přes den až do konce pobytu většinou všichni spolu.

Výsledky nemocniční prověrky v pátek

Právní kvalifikace trestného činu by tak prý mohla znít i jako "ublížení na zdraví z nedbalosti". Psychická újma je a bude totiž obrovská. Stejně tak to však může být poškozování cizích práv.

"Dnes ale nikdo nemůže předvídat, co z toho může vzniknout," usměrnil dotaz Práva třebíčský státní zástupce Zdeněk Špaček, který kauzu dozoruje. "Proč ředitel použil v trestním oznámení zrovna obchod s dětmi, byla jeho úvaha. Nespecifikoval, co by se tam dalo šetřit. Policie musela nejdřív z došlých soudních materiálů zjistit, o co jde. V první fázi také nebyla vůbec povědomost o druhém dítěti," připomněl zamotaný případ odstartovaný zjištěním rodičů z Jabloňova, že dítě, které si z porodnice přivezli, není po biologické stránce jejich. Úkony trestního řízení tak zahájily pod hlavičkou kvalifikace z původního trestního oznámení. Ta se ale může změnit, a v co, je prý předčasné předvídat. "Policie má na vyšetření dva měsíce. Myslím ale, že to stihnou dřív," řekl státní zástupce.

Podle dřívějšího prohlášení ředitele třebíčské nemocnice Petra Mayera měla ve středu skončit vnitřní prověrka v nemocnici. S jejími závěry hodlá Mayer seznámit novináře zřejmě v pátek. "Do té doby nebudu dávat žádné informace," vzkázal ČTK Mayer po sekretářce.

Reklama

Související témata:

Související články

V kauze záměny dětí je dvacet podezřelých

Osob podezřelých z loňské záměny dvou novorozenců v třebíčské nemocnici bylo v den porodu sedm. V dalších dnech se jejich počet rozšířil na 20. Jsou mezi nimi...

Výběr článků

Načítám