Hlavní obsah

Na Moravu dorazí tropy. Hrozí požáry, varují meteorologové

Ve čtyřech moravských krajích ve středu odpoledne teploty místy překročí 31 stupňů Celsia. Až do pátku zde hrozí požáry. Lidé by měli omezit tělesnou zátěž a dodržovat pitný režim. Na svém webu to uvádí Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Foto: repro ČHMÚ

Meteorologové varují před požáry.

Článek

Českem bude ve středu procházet rozhraní mezi velmi teplým vzduchem nad východní Evropou a chladnějším vzduchem nad západem kontinentu. ČHMÚ tak očekává na západě Česka nejvyšší teploty kolem 22 stupňů Celsia, na východě až 33 stupňů. Pro čtvrtek meteorologové předpovídají pro jihovýchod území až 37 stupňů Celsia.

Výstrahu před vysokými teplotami zatím ČHMÚ vydal pro Jihomoravský, Olomoucký, Moravskoslezský a Zlínský kraj pro středu mezi 12:00 a 20:00. Platí pro místa v nadmořské výšce do 500 metrů.

Obyvatelům hrozí přehřátí a dehydratace, lidé by měli víc pít neslazené nealkoholické nápoje a minerálky, uvedli meteorologové. Tělesnou zátěž radí omezit zejména v poledních a odpoledních hodinách, varují před ponecháním dětí a zvířat na přímém slunci nebo v zaparkovaných autech.

Po extrémním červnu by se počasí mělo vrátit k průměru

Domácí

Požáry podle ČHMÚ hrozí ve čtyřech moravských krajích od středečního poledne do páteční půlnoci. Lidé by podle výstrahy neměli rozdělávat oheň v přírodě a odhazovat cigaretové nedopalky. Meteorologové doporučují řídit se místními vyhláškami a zákazy vydanými k suchu a riziku požárů.

Reklama

Související články

Týden přinese tropy, bouřky i krupobití

Hodně proměnlivé počasí čeká Česko v tomto týdnu. Předpověď hlásí zejména na východ území velmi vysoké teploty, ale přijdou i bouřky a další nebezpečné jevy....

Výběr článků

Načítám