Hlavní obsah

Na Moravě a ve Slezsku napršelo až 60 milimetrů, objevila se i húlava

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Sobotní přechod studené fronty doprovodily zejména na Moravě a ve Slezsku vydatné srážky. Podle dat Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) napršelo i nad 60 milimetrů srážek.

Foto: Český hydrometeorologický ústav

Srážkové úhrny od sobotního do nedělního rána

Článek

„Z hlediska celkových srážek (za období 24 hodin od sobotních 8:00 do nedělních 8:00) napršelo více na Moravě a ve Slezsku (v průměru 16 milimetrů) než v Čechách (v průměru 7 milimetrů),” uvedli meteorologové.

Nejvyšší srážkové úhrny zaznamenali v Jablunkově, kde spadlo 61,1 milimetru. Přes 50 milimetrů  zaznamenaly srážkoměry rovněž v Karviné, Huslenkách či na vodním díle Bystřička.

Bouřky se nejprve objevily na Plzeňsku, odtud se rychle přesouvaly do Středočeského a Libereckého kraje. Srážkové úhrny však vesměs nepřekročily 30 milimetrů.

„Tyto bouřky byly lokálně doprovázeny húlavou,” uvedli meteorologové. Húlava je náhlé a výrazné zesílení větru, k němuž dochází nejčastěji právě před bouřkou či silným deštěm. Kroupy se v bouřkách vyskytovaly pouze ojediněle.

„Odpoledne a večer se bouřková činnost přesunovala přes východní Čechy a Českomoravskou vrchovinu dále na Moravu a do Slezska. Bouřky opustily naše území kolem nedělní druhé hodiny ranní v okrese Frýdek-Místek. Po nich ještě následovalo rozsáhlé pásmo trvalejších srážek,” shrnul ČHMÚ.

Anketa

Byly u vás v sobotu bouřky?
ano
66,9 %
ne
33,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 4691 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Bouřky se přesunuly na Moravu a do Slezska

Silné bouřky s přívalovými dešti se v sobotu odpoledne prohnaly Libereckým krajem. Hasiči nejčastěji odklízeli popadané stromy a čerpali vodu ze zatopených...

Výběr článků

Načítám