Hlavní obsah

Na Malostranském náměstí v Praze se demonstrovalo za klima

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Více než stovka lidí se v pátek na Malostranském náměstí v Praze sešla na demonstraci za klima. Protest zahájili symbolicky za minutu dvanáct pokřikem „Teď, nebo nikdy”. Podle aktivistů totiž politici stále nedělají dost pro ochranu klimatu.

Více než stovka lidí demonstrující za klima na pražském Malostranském náměstíVideo: Pavel Jaňurek, Novinky

 
Článek

Protest je součástí celosvětové akce ekologického hnutí Fridays for Future (FFF) a zástupci jeho české odnože už v srpnu uvedli, že jím chtějí apelovat na vládu, která vzejde z říjnových sněmovních voleb, aby měla řešení změny klimatu jako prioritu.

Demonstranti z řad studentů i dospělých si přinesli transparenty s nápisy jako „Klimatická spravedlnost”, „Není čas zavírat oči” nebo „Chceme zdravou planetu pro naše děti”.

Zúčastnili se také zástupci ekologických organizací Greenpeace a Duha. Po projevech je podle jedné z mluvčích FFF Kláry Bělíčkové na programu pochod městem.

Německý hladovkář za klima chce přestat i pít. Problémy jsme viděli i v Česku, říká jeho kolega

Zahraniční

Mluvčí pořádajícího hnutí FFF v úvodu zopakovali, že budoucí vláda musí činit konkrétní kroky pro ochranu klimatu. Připomněli, že v červnu hnutí hodnotila dosavadní činnost většiny sněmovních stran v této oblasti jako nedostatečnou.

Aktivisté po budoucí vládě také žádají, aby se Česko orientovalo na udržitelnější způsob života a po volbách vznikla funkce nadstranického ministra či ministryně pro klima.

Rovněž chtějí konec uhlí do roku 2030 a zdůrazňují potřebu spravedlivé transformace v uhelných regionech.

Foto: Novinky

Více než stovka lidí demonstrující za klima na pražském Malostranském náměstí

Hnutí se odvolává na nedávno zveřejněné části šesté hodnotící zprávy Mezivládního panelu pro změnu klimatu při OSN, podle které prý stojí svět před několika body zlomu.

Jeden ze scénářů podle aktivistů ale stále umožňuje udržet globální oteplení pod bezpečnou hranicí 1,5 stupně Celsia oproti době před průmyslovou revolucí, pro to je však v nejbližších letech nutné podstatně snížit množství vypouštěných emisí skleníkových plynů.

Do roku 2050 bude v létě Arktida občas bez ledu. Určité scénáře jsou nezvratné, varuje polární vědkyně

Věda a školy

Česká pobočka Fridays for Future v minulých letech uspořádala řadu protestů. Například v březnu 2019 prošly Prahou dva tisíce středoškoláků, kteří požadovali důslednější ochranu klimatu a snižování emisí.

Stovky mladých dorazily na pražskou stávku také v září téhož roku. Loni a letos hnutí pořádalo kvůli opatřením proti šíření nemoci covid-19 většinou komornější akce. V období nejpřísnějších epidemických opatření aktivisté protestovali i on-line.

Studentské protesty se v minulosti konaly i v dalších městech v Česku, na pátek byly podle FFF naplánovány demonstrace i v Brně nebo v Ostravě.

Reklama

Výběr článků

Načítám