Hlavní obsah

Na kongresu ODS se spekuluje o zákulisních dohodách

Právo, Novinky, dan, luk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Mezi delegáty dnešního sjezdu ODS v pražském Veletržním paláci běží spekulace o hlasovacích koalicích před zítřejší volbou nového vedení. Podle jedné z nich existuje dohoda mezi Moravskoslezským krajem a Prahou o vzájemné podpoře svých kandidátů.

Článek

Pražská ODS chce na prvního místopředsedu prosadit svého primátora a dosavadního "řadového" zástupce šéfa ODS Pavla Béma. Toho by měla podpořit právě severní Morava. Na oplátku mají pražští občanští demokraté dát hlasy moravskoslezskému hejtmanovi Evženu Tošenovském.

Jak řekl Právu jeden z členů stranické výkonné rady, očekává se, že šéf ODS, premiér Mirek Topolánek bude znovu zvolen se silným mandátem, o který si řekl ve svém projevu a to přesto, že řada delegátů má námitky proti uvažované koalici ODS se sociálními demokraty a lidovci.

Sobotní průběh kongresu se nesl ve znamení vystoupení jednotlivých členů, z nichž každý se více či méně emotivně vyslovil pro nebo proti jednání s ČSSD.

Zamíchat kartami však může - a to i v vzhledem k vyjednávání o vládě - složení místopředsedů. Boj o funkce ve vedení bude nejspíš velmi těsný. O post prvního místopředsedy se ucházejí Ivan Langer, Vlastimil Tlustý, Pavel Bém a Petr Nečas.

Jednání první den kongresu zatím probíhá v poklidné atmosféře. Na rozdíl od předchozích kongresů jsou řečníci ve svých projevech méně emotivní.

ODS, podobně jako na loňském kongresu, nadšeně přivítala bývalého slovenského premiéra Mikuláše Dzurindu, který zdůraznil svůj přátelský vztah k Topolánkovi.

Reklama

Související články

Kasal: vládu ČSSD a KSČM nedopustíme

Úřadující předseda KDU-ČSL Jan Kasal v sobotu ujistil občanské demokraty, že jeho strana nedopustí vládu sociálních demokratů s komunisty. Neobává...

Výběr článků

Načítám