Hlavní obsah

Na kom závisí nezávislí?

Novinky, Lukáš Bek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Volby do Evropského parlamentu mohly být pro někoho nadějí, že se dosavadním státotvorným stranám dostalo od znechucených voličů vážného varování. Bezesporu jím byl úspěch hned dvou politických sil titulujících se jako nezávislé.

Foto: Xavier Baumaxa
Článek

Neuplynuly ani tři měsíce a oba tandemy se rozpadly. Nejdříve si ukázali záda novopečený europoslanec a nyní lídr Sdružení nezávislých Josef Zieleniec s šéfem Evropských demokratů Janem Kaslem. Nechyběly přitom uražené výčitky. Teď se ukázalo, že se zřejmě nadobro rozešly cesty někdejších nováků, později kandidátů za hnutí Nezávislí a nyní europoslanců Vladimíra Železného a Jany Bobošíkové. Dvě na české poměry výrazné osobnosti a mediální hvězdy by se zřejmě v jedné partaji nesnesly.

Zmíněné rozchody ještě neznamenají, že Kasl, Železný či Zieleniec v podzimních volbách nemohou zabodovat. Spíš jde o ukázku, jak jsou u nás nové strany - pokolikáté už - budovány shora, přímo od hlavy, a spíš než hádkami o podstatu politiky jsou tyto zrody provázeny malichernostmi, v horším případě i osobní záští.

Zvláště u nezávislých a Nezávislých by přitom bylo před krajskými a senátními volbami záhodno zjistit, jaký je mezi nimi vlastně rozdíl. Zatím se totiž zdá, že obě uskupení jsou hlavně závislá na svých hvězdách.

PRÁVO 9. září

Reklama

Výběr článků

Načítám