Hlavní obsah

Na jižní Moravě vytáhli do boje proti komárům

– JIŽNÍ MORAVA

Letošní jarní záplavy vytvořily ideální podmínky pro přemnožení komárů. V postižených oblastech jižní Moravy proto v sobotu vypukla první fáze rozsáhlé ofenzívy proti komářím larvám. Prvním místem, kde odborníci vyzbrojení chemickými postřiky udeřili, je Kančí obora u Břeclavi.

Článek

Podle hygieniků je nutné začít s postřikem komářích larev co nejdříve, protože v pozdějších stádiích vývoje jsou již zárodky proti chemickým prostředkům odolnější. Oldřich Šebesta z břeclavského zdravotního ústavu se bojem s komáry dlouhodobě zabývá. "Zatím likvidujeme larvy ze země. Lze předpokládat, že od příštího týdne začnou v regionu letecké postřiky," řekl Šebesta.

Likvidace larev postřikem bude pravděpodobně nutná nejen na Břeclavsku, ale i na sousedním Hodonínsku a Znojemsku. Hygienici vývoj komářích larev sledují na všech tocích i v jezerech, která se vytvořila na polích. S postřiky nelze podle Šebesty dále otálet například u Mikulčic na Hodonínsku.

Důležité bude stihnout aplikovat americký postřik BectoVac ještě v době, kdy jsou komáři ve stádiu larev. Látka je totiž vyvinuta tak, aby ničila pouze larvy komárů, žádný jiný hmyz. Kdyby se postřik zpozdil, musely by být požity látky s plošným účinkem, které by zahubily řadu jiných živočichů.

"V uplynulých dnech byl postřik použit v menším měřítku u Hodonína. Situace je tam ale dobrá," uvedl odborník, současně ale varoval, že se larvy rychle vyvíjejí. "V regionu bude rizikových míst přibývat," dodal. Komáři se ale zatím výrazně nemnoží u Jevišovky na Břeclavsku, kde se vlivem rozlivů vytvořilo na 700 hektarech polí obří jezero.

Jarní velká voda zaplavila na jižní Moravě asi 60 tisíc hektarů půdy. I když voda opadává, komáři se mohou zabydlet v lužních lesích, kde vzniklé tůně zůstanou i několik týdnů.

Vše nasvědčuje podle odborníků tomu, že boj s komáry bude letos mnohem dražší než po povodních v letech 1997 a 2002.

Přepravu postřiku zaplatí USA

Na boj s komáry bude podle hygieniků potřeba asi šest tun postřiků. Část už mají úřady v Jihomoravském kraji k dispozici. Vláda objednala v USA 15 tun přípravku BectoVac. Jako příspěvek České republice v boji proti povodňovým škodám zaplatí americká strana náklady na přepravu zásilky, které činí v přepočtu asi 720 000 korun.

Za 15 tun přípravku BectoVac zaplatí ČR čtyři až pět miliónů korun. Zásilka už dorazila do Frankfurtu nad Mohanem a do Česka by měla dorazit v úterý. Zdržení způsobily velikonoční svátky.

Prostředek BectoVac podle výrobce zabraňuje nadměrnému rozmnožení komárů, na druhou stranu má však být velmi citlivý k životnímu prostředí. Hubí larvy komárů, ale nedostává se do potravinového řetězce.

Na očekávanou komáří kalamitu zareagoval zvýšením výroby také jediný český výrobce postřiků proti hmyzu, Lybar Velvěty.

Komáři se mají začít množit počátkem května

Expert na komáry Miloš Holzer očekává, že nadměrné množení tohoto hmyzu propukne počátkem května. Tehdy podle něj bude také nejvhodnější zasáhnout proti komářím larvám. Nejúčinnější a nejlevnější formou ochrany jsou totiž preventivní opatření proti komářímu dorostu. Dospělí, volně létající komáři se už ničí obtížněji.

Důležité je zničit všechna ložiska, tedy zničit larvy ve všech tůních, které po povodních vznikly. K tomu je třeba spolupráce místní samosprávy s obyvateli postižených míst, upozornil Holzer.

Jak zabránit přemnožení komárů v lokalitách po povodni:

1. V tekoucí vodě se larvy komárů nevyvíjí. Je třeba vyhledat zbytkové nehluboké stojaté vody, ve kterých je možný výskyt vajíček komárů. V příhodných podmínkách se larvy vykuklí z vajíček již za pár dnů. V případě, že se výskyt larev zvyšuje, je nutné ošetřit tůně speciálním přípravkem.

2. Obrátit se lidé mohou na referáty či odbory životního prostředí obce nebo kraje.

3. Postřik zasažených tůní může provádět pouze odborník.

4. Rozhodující je rychlost, s níž se ošetření provede. Ideální je období druhého až třetího svlékání larev, kdy jsou nejcitlivější.

5. Po změně larvy v kuklu je řada prostředků už méně účinná

Podle příručky ministerstva životního prostředí.

Líhniště komárů je nutné ošetřit pod dohledem odborníků. V období po vykuklení larev z vajíček až do doby druhého, maximálně pak třetího svlékání larev jsou přípravky nejúčinnější.

Reklama

Související články

Česko chce v USA koupit postřik na komáry

V zaplavených oblastech se mohou velkým problémem stát komáři, pro které je rozbahněná zem živnou půdou. Hygienici bijí na poplach a snaží se jejich výskytu...

Výběr článků

Načítám