Hlavní obsah

Na jižní Moravě jsou zatím největšími škodami zaplavené zahrádky

Právo, Milan Vojtek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LANŽHOT

Hladiny jihomoravských řek pokračovaly v pondělí v poklesu. Nebezpečí povodní odeznívá. Řeka Morava ale ještě musí odvést vodu z Jeseníků. Vzedmutí Morava zaznamenala kvůli sněhu z Beskyd, který po tání odtékal do Moravy Bečvou.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Pod vodou skončily naštěstí jen zahrádky ve Znojmě. Chatky zůstaly nejhoršího ušetřeny.

Článek

Morava ve Strážnici kulminovala v neděli v deset hodin ráno. Limit pro vyhlášení třetího stupně povodňové aktivity 650 centimetrů vody překročila o osmadvacet centimetrů. Do druhého stupně se řeka vrátila v pondělí před třetí hodinou ranní a celý den dále klesala. Třetí stupeň tak na Moravě platil v pondělí odpoledne již jen v Lanžhotě na Břeclavsku.

Řeka kolísala s centimetrovými rozdíly nejvýše sedmnáct centimetrů nad pětimetrovým limitem stavu ohrožení. Odpoledne začala mírně klesat, také proto, že se rozlila do obvyklých záplavových území. V Hodoníně voda zaplavila část zahrádkářské kolonie.

„Zahrádky máme pod vodou, ale pořád je to ještě sranda proti tomu, co tady bylo v roce 2006,“ bral situaci s nadhledem jeden ze zahrádkářů. Ostatně v podobné situaci jsou zahrádkáři  v těsném sousedství Dyje naproti Louckému klášteru ve Znojmě. Také tato kolonie jim zmizela pod hladinou.

Na horním toku Dyje už ale v pondělí panovala téměř idylická situace. Alespoň v porovnání s pátkem.

:. Voda zaplavuje kanály pod cestou u Jevišovky na Břeclavsku.foto: Právo/Milan Vojtek

„Zvládli jsme to. Opravdu pomohlo to částečné vybagrování koryta řeky mezi jezy a já mám argument k tomu, aby se na to dbalo,“ tvrdí starosta Podhradí nad Dyjí Petr Čálek (nezávislý).

Klidnější je Jevišovka i Dyje

Relativní klid panuje i v Jevišovce. „Voda se nám začala tlačit ven z Jevišovky. Máme ve dvou lokalitách, na opačných březích řeky, zaplaveno celkem asi šest hektarů polí,“ řekl Právu starosta Michal Vago (nezávislý).

Od pátku již Dyje plovoucími kmeny neohrozila lávku s vodovodem do obce. „Je klid, ale asi proto, že hladina už nestoupá, tak nemá co připlout,“ podotkl Vago. Kdyby ale mělo dojít k opětovnému zvýšení hladin, museli by se v obci o stav lávky znovu obávat.

Nebezpečí už nehrozí ani Drnholci, dostavba rozebrané hráze ale je pro místostarostu Aloise Švejdu (ODS) prioritou, na kterou chce osobně dohlédnout. 

Vzhledem k příznivé situaci na Dyji rozhodlo Povodí Dyje o snížení průtoků v řekách pod přehradami. Z Vranova byl v pondělí dopoledne odtok snížen ze sta na 70 kubíků, na Vodním díle Nové Mlýny začala obsluha postupně přivírat klapky, aby odtok poklesl z maximálních bezmála 270 až na dvě stě kubíků vody za sekundu.

Reklama

Výběr článků

Načítám