Hlavní obsah

Na jihu Čech zřejmě šestá šílená kráva

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Veterináři na jihu Čech podle předběžných testů potvrdili u osmileté krávy ze statku v Záblatí na Prachaticku druhý letošní případ onemocnění BSE, známého jako nemoc šílených krav. Definitivně by nemoc měly podle České televize potvrdit další testy do středy. Pokud výsledky nemoc potvrdí, bude to již šestý případ od prvního výskytu v červnu 2001.

Článek

Česká televize v hlavní zpravodajské relaci informovala, že na statku by v případě pozitivního testu muselo být utraceno 30 až 40 kusů dobytka. První letošní případ nemoci šílených krav Státní veterinární ústav v Jihlavě potvrdil v květnu u šestileté dojnice z chovu firmy Agrofarm v Dolních Lažanech na Třebíčsku.

První české dobytče nakažené BSE zjistili veterináři v červnu 2001 na farmě v Dušejově na Jihlavsku, druhý případ následoval tentýž rok v srpnu ve Světnově na Žďársku. Další dvě postižená zvířata se objevila krátce po sobě loni na podzim v Deblíně na Brněnsku a v Šestajovicích u Prahy.

V ČR od počátku roku 2001 veterináři vyšetřili na tzv. nemoc šílených krav přes 450 tisíc kusů skotu.

Nová podoba BSE v Japonsku
Japonští experti na počátku letos 7. října oznámili, že kráva, která byla na počátku měsíce pozitivně testována na nemoc šílených krav, má zřejmě novou formu tohoto onemocnění. V Japonsku je to od září 2001 již osmý případ nemoci BSE. "Je to nový typ BSE. Musíme promluvit s experty a prostudovat důkladně tento případ, abychom zjistili, jak k nákaze došlo," prohlásil japonský ministr zemědělství Jošijuki Kamei.
Zdroj: ČTK

Reklama

Související témata:

Související články

V chovu na Třebíčsku objevena nákaza BSE

Pátý případ výskytu tzv. nemoci šílených krav (BSE) potvrdila v pondělí Státní veterinární správa. Pozitivní test provedli veterináři u poražené dojnice...

Výběr článků

Načítám