Hlavní obsah

Na jídlo zdarma stály v Praze fronty, ačkoli bylo z téměř prošlých potravin

Novinky, vrb
Praha

Protest proti vyhazování potravin uspořádala v úterý na pražském Václavském náměstí iniciativa Zachraň jídlo. Ze surovin těsně před dobou expirace bylo uvařeno tisíc porcí zeleninového kari. Jídlo šlo na odbyt.

Na jídlo zdarma se na Václavském náměstí stály frontyVideo: Novinky

 
Článek

V zemích Evropské unie je ročně vyhozeno až 90 miliónů tun potravin, které by se ještě daly spotřebovat. Na jednoho člověka  připadá 95-115 kg vyhozeného jídla za rok. Odhaduje se, že domácnosti v Česku se za stejnou dobu zbaví až 65 kilogramů potravin, které jsou ještě konzumovatelné.

Podle výzkumné zprávy Evropské unie z roku 2010 mají domácnosti na celkovém plýtvání 40procentní podíl, zbylou většinu pak mají na svědomí supermarkety a výrobci.

„Prodejci jsou omezováni různými legislativními a normativními opatřeními. Nemohou třeba potraviny, které neprodají, jednoduše redistribuovat dál organizacím, které je pak předávají do dětských domovů, azylových domovů a podobně,“ řekl Novinkám tiskový mluvčí iniciativy Zachraň jídlo Petr Hanzel.

Foto: Milan Malíček, Právo

Během akce Zachraňme potraviny se rozdalo 1000 porcí jídla.

Dokonce i farmáři například nechávají příliš malé nebo velké brambory na poli a podobně končí nevzhledné mrkve či křivé okurky - kvůli estetickým nárokům.

Kari se povedlo

Na Václavském náměstí podávané zeleninové kari strávníci hromadně chválili. Pochopitelně se tam objevilo několik hladových lidí bez domova, ale značnou část dlouhé fronty tvořili „běžní“ kolemjdoucí.

Organizátoři akce chtěli dokázat, že i z vizuálně ne příliš atraktivního jídla se dá uvařit chutný oběd, který nasytí tisíce sociálně slabých.

Foto: Milan Malíček, Právo

Akce Zachraňme potraviny

„Ty potraviny se ještě dají zpracovat, je tam ještě několik dnů ke zpracování, ale jsou vyhozeny a nemusí k tomu docházet. Díky medializaci tohoto problému bychom rádi v téhle silnější vyjednávací pozici apelovali na ministerstvo financí, aby uzákonilo výjimku, která by osvobozovala dárce potravin od 15procentní daně, která je opravdu výjimkou v rámci Evropské unie a jeví se nám jako naprosto absurdní,“ dodal Petr Hanzel.

Reklama

Výběr článků

Načítám