Hlavní obsah

Na horách opět sněžilo, v Beskydech napadalo 30 centimetrů

Právo, Novinky, ČTK, ab, ch, hu

Zima v Česku se navzdory kalendáři nehodlá vzdát. O víkendu se v plné síle vrátila do hor, kde teplota klesla pod bod mrazu a začalo opět sněžit. Například Beskydy místy zasypalo až 30 centimetrů sněhu, sněžení hlásí i Jeseníky a Šumava. Ochlazení v horách ocenili především milovníci zimních sportů.

Článek

Meteorologové slibují chladno a sníh i pro celý nadcházející týden. V Beskydech podle dispečera tamní horské služby sněžilo celé odpoledne v sobotu a pak celou noc na neděli, a to v polohách od 600 metrů nahoru.

„Připadlo v průměru asi 20 centimetrů nového sněhu, na hřebenech až kolem 30 centimetrů. Je mínus jeden stupeň, takže sníh se drží,“ řekl dispečer Horské služby Česlav Jadamus.

Podle něj se celková sněhová pokrývka, tedy včetně starého sněhu, v Beskydech pohybuje ve volném terénu od 60 do 160 centimetrů, které jsou na nejvyšším beskydském vrcholu, Lysé hoře.

V provozu byla takřka všechna lyžařská střediska. „Návštěvnost byla malá až střední,“ řekl Jadamus.

Nechyběla však zranění

Horští záchranáři ošetřili o víkendu devět úrazů, z toho pět těžkých. Jak dále uvedl, v Řece po srážce dvou lyžařů zasahoval vrtulník, který jednoho zraněného v bezvědomí transportoval do nemocnice, druhý zraněný lyžař byl převezen sanitkou. 

Podmínky pro lyžování se už o víkendu začaly zlepšovat, protože teploty byly pod bodem mrazu. Na vrcholcích Jeseníků, Beskyd a Šumavy připadlo za víkend asi pět centimetrů nového sněhu. Na Lysé hoře se celková výška sněhové pokrývky zvýšila na 191 centimetr. V Krkonoších je až 160 centimetrů sněhu na Horních Mísečkách a Orlické hory mají až metr sněhu.

Ochlazení a čerstvý sníh se po několika dnech oblevy vrátily do jihočeské části Šumavy. Téměř ideální podmínky panovaly v sobotu i v neděli v lyžařském areálu na Lipně.  V sobotu si přijelo zalyžova, kolem dvou tisíc lidí a ještě o něco víc se jich po sjezdovkách prohánělo v neděli, řekl  Právu Antoním Kolář z Lipno servisu. Navíc připadlo kolem pěti centimetrů nového sněhu a  návštěvníci si po oba dny užili lyžování bez front a za dobrého počasí.

Zadov na Prachaticku se musel spokojit s menší návštěvností. Po oba volné dny si tam zimních radovánek užívalo shodně asi 800 lyžařů. Známá šumavská střediska jsou dál v provozu a jejich vedení doufá, že pokud bude přát počasí, lyžovat se bude ještě několik týdnů. 

Ochlazení pomůže proti povodním

Teplota v 1000 metrech se bude v příštích pohybovat pod bodem mrazu, takže nová pokrývka nebude odtávat. V pondělí by mohl lyžaře potrápit jen vítr, jehož nárazy se budou pohybovat kolem 54 kilometrů za hodinu.

S počátkem příštího týdne se v České republice ochladí a noční a ranní teploty budou i v nižších polohách opět klesat pod bod mrazu. I do středních poloh se vrátí sněžení a na horách by mohlo napadnout až 20 centimetrů nového sněhu.

I když se denní maxima budou pohybovat jen kolem pěti stupňů, nebude toto počasí pro polovinu března výjimečné, ale naopak odpovídá dlouhodobému průměru.

Návrat chladnějšího počasí neuvítají jen milovníci zimních sportů, ale i ti, kterých se dotkly zvýšené hladiny řek z minulých dní. S ochlazením a s tím, jak případné dešťové srážky vystřídají sněhové, by se situace na řekách měla uklidňovat.

Jaro přijde až po 20. březnu

Minulý týden vystupovaly teploty až k 12 stupňům Celsia, proto mohlo nedělní ráno někoho zaskočit svými nízkými teplotami, které se pohybovaly mezi čtyřmi stupni nad nulou a minus 6,8 stupni Celsia, které naměřili na Labské boudě.

Lysá Hora měla minus pět stupňů Celsia a stanice Desná-Souš minus 4,3 stupně Celsia. Přesto je neděle stále lehce teplotně nadprůměrný. Dlouhodobý průměr pro Prahu pro 8. březen je 3,5 stupně Celsia.

Následující dny, hlavně rána, budou velmi chladná. Teploty v ranních hodinách se budou nejčastěji pohybovat pod bodem mrazu, maximálně vystoupí ke třem stupňům nad nulou. Nejvyšší odpolední teploty se mají pohybovat mezi třemi a sedmi stupni Celsia. Vyšší teploty a sluneční paprsky meteorologové slibují po 20. březnu, kdy přichází astronomické jaro.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám