Hlavní obsah

Na ČT odzvoní Klekánici a Faktům

Právo, jp
PRAHA

Publicistické pořady ČT Fakta, připravovaná pražskou redakcí, a Klekánice, vysílaná z Ostravy, skončí svou pouť na obrazovce na jaře příštího roku.

Foto: Hana Szotkowská
Článek

Předtím je čeká utlumovací proces, kdy se začnou od nového roku střídat každý týden ve vysílacím "okénku" v pondělí večer na ČT 1 od 21.40. Úterní večer zůstane, alespoň na čas, na veřejnoprávní televizi bez takzvané velké publicistiky, z čehož si nejvíce mnou ruce tvůrci konkurenčního pořadu Na vlastní oči z televize Nova. Přestože podle výsledků sledovanosti vždy nad Klekánicí vítězili zhruba dvakrát větší sledovaností, budou mít pak pole zřejmě úplně volné.

"Fakta a Klekánice byly duplicitní formáty. Budeme hledat dramaturgii pro nový publicistický pořad, který by zúročil všechny dobré koncepty a zkušenosti obou jmenovaných titulů," řekl v úterý Právu šéf útvaru komunikace ČT Martin Švehla.

Řekne-li se "budeme hledat" znamená to, že není jasné vůbec nic - ani název, podoba, ani kdo pořad bude připravovat. A navíc lze spekulovat, nakolik rozhodnutí vedení televize o zrušení pořadu Fakta souvisí s nedávným "termitím" skandálkem, kdy externí autor jedné reportáže pro Fakta přirovnal české poslance k hmyzu - termitům.

Některé poslance to natolik zvedlo ze židlí, že hrozili neschválením zvýšení koncesionářských poplatků. Novela zákona, která by zvýšení poplatků umožnila, šla poté asi na dva měsíce k ledu.

Anketa

Budou vám publicistické pořady ČT chybět?
ano, oba byly dobré
86 %
jen Fakta
2,9 %
jen Klekánice
1,5 %
ne
9,6 %
Celkem hlasovalo 1278 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám