Hlavní obsah

Na Česko se ženou silné bouřky s přívalovými dešti, udeří v neděli

Praha

Slunce a teploty jako ve Středomoří si Češi budou užívat do nedělního dopoledne. Odpoledne se začne do Česka nasouvat studená fronta, která s sebou přinese prudké bouřky s přívalovými dešti, silným větrem a kroupami, varovala ve čtvrtek Dagmar Honsová ze společnosti Meteopress.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Bouřky zasáhnou postupně celou Českou republiku a současně s nimi se také prudce ochladí, a to až o 15 stupňů Celsia,“ uvedla Honsová. Meteorologové budou předpověď ještě upřesňovat, ale první bouřky přijdou v brzkých odpoledních hodinách na západ a postupně se během nedělního odpoledne a večera rozšíří po celém Česku.

V úterý dokonce na některých místech ranní teploty klesnou na šest stupňů Celsia. Odpoledne se rtuť teploměru vyšplhá maximálně na 16 stupňů Celsia.

Do víkendu nás ale čeká horké počasí. Ve čtvrtek se odpoledne dostanou teploty v Čechách k 28 stupňům Celsia, na Moravě a ve Slezsku by měly dosáhnout tropických 30 stupňů Celsia. Lidé by měli používat krémy s vysokým ochranným faktorem. „Nejen teploty, ale také UV index budou stejné jako ve Středomoří,” dodala meteoroložka.

V pátek bude jasno s teplotami mezi 26 až 30 stupni Celsia. Podobné počasí bude panovat také v sobotu. Teploty by měly v tento den dosáhnout na mnoha místech 32 stupňů Celsia. Odpoledne by se v horských oblastech Krkonoš a Krušných hor mohly objevit přeháňky.

V neděli bude zpočátku jasno, ráno se budou teploty pohybovat mezi 17 až 13 stupni Celsia, odpoledne by měly být mezi 27 až 31 stupni Celsia. „V brzkých odpoledních hodinách začne bouřit na západě a postupně se bouřky s přívalovými dešti, větrem a místy i kroupami rozšíří po celém Česku,“ uvedla Honsová. Varovala také před poklesem teplot, ty by měly už během bouřek klesnout až o šest stupňů Celsia.

Anketa

Vadí vám teploty přes 30 stupňů?
ano
49,8 %
jen když trvají dlouho
20,7 %
ne
29,5 %
Celkem hlasovalo 26035 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám