Hlavní obsah

Na Česko se ženou další bouřky s přívalovými dešti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Meteorologové varují před silnými bouřkami, které v noci na sobotu od západu zasáhnou většinu území České republiky. Budou doprovázeny silným nárazovým větrem, který může dosáhnout až 90 km/h, a přívalovými srážkami s úhrny kolem 50 mm, které mohou vyvolat vzestupy hladin řek.

Článek

"Bouřky se mohou vyskytnout v noci z pátku na sobotu a v sobotu ráno v Čechách a na západě Moravy. Vydatnější srážky mohou ojediněle vyvolat výraznější vzestupy hladin a lokální rozvodnění menších vodních toků, avšak jen ojediněle s pravděpodobností dosažení prvního stupně povodňové aktivity," stojí ve zprávě Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Bouřky do Česka přinese zvlněná studená fronta, která bude postupovat dále k východu. Za ní by se mělo ochladit. Zatímco v pátek budou ještě nejvyšší odpolední teploty dosahovat až k 28 stupňům, v sobotu se budou pohybovat jen mezi 19 až 23 stupni.

Doporučení ke zmírnění následků jevů
Pro omezení škod větrem na majetku je třeba zabezpečit okna, skleníky, lehčí věci, ukotvit stavební jeřáby apod.
Zastihne-li nás bouřka v krajině, je třeba vyhledat nižší polohy (ale pozor na jejich zatopení), nikoli však v blízkosti větších stromů, stožárů apod. Nutno dávat pozor i na možnost pádu drátů elektrických rozvodů.
Při silném dešti dostatečně snížit rychlost jízdy autem, při delším trvání deště může dojít k průtoku vody přes komunikace, k jejich zatopení nebo i podemletí, k sesuvům půdy apod.
Při pobytu na vodní hladině (jako plavci, na člunu apod.) dostat se co nejrychleji na břeh.
Sledovat vývoj situace a jeho další prognózu.
Zdroj: ČHMÚ

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám