Hlavní obsah

Na Česko se sype sníh, dopravu zatím nekomplikuje

• Aktualizováno

Sněžení v pátek na mnoha místech České republiky znepříjemňuje jízdu řidičům. Až 15 centimetrů nového sněhu již napadlo například v Libereckém kraji, sněží však i v dalších oblastech země. Větší komplikace zatím nejsou díky slabému provozu hlášeny.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Článek

Největší sněhovou nadílku zatím zaznamenali v Libereckém kraji, kde do pátečního rána napadlo místy až 15 centimetrů sněhu a v kopcích měly problémy zejména kamióny. Deset centimetrů napadlo v sousedním Královéhradeckém kraji. V Karlovarském kraji se tvoří sněhové jazyky.

Čtěte v rubrice Vaše zprávy z regionů:
Karlovarsko zasáhlo husté sněžení

Ve Středočeském kraji zatím sníh neleží, některé silnice jsou mokré. Podle pracovníků Ředitelství silnic a dálnic však řidiče na Kladensku, Berounsku, Příbramsku, Benešovsku a v okolí Prahy může ohrozit silný nárazový vítr.

Na Moravě musely sypače ráno vyrazit do terénu v horských oblastech Olomouckého kraje, sněhové jazyky se tam zatím netvoří. Podle silničářů by však ve střehu měli být řidiči i v níže položených místech, protože sněžit začalo také na Olomoucku či Přerovsku. Čerstvý sníh komplikuje od ranních hodin také dopravu ve Zlínském kraji, ve vyšších polohách Vsetínska je na cestách nesouvislá vrstva ujetého sněhu.

V Krkonoších zvýšili varování před lavinami

V Krkonoších napadlo za posledních 24 hodin mezi 10 a 20 centimetry sněhu. Horská služba proto v pátek zvýšila stupeň lavinového nebezpečí na druhý stupeň v pětibodové škále.

Na hřebenech je mezi 50 a 70 centimetry sněhu. Dohlednost ve vrcholových partiích je pouze 50 metrů, záchranáři také upozorňují, že se místy tvoří závěje.

Lavinovými lokalitami v Krkonoších jsou Kotelní jámy, údolí Bílého Labe od Boudy u Bílého Labe, Kozí hřbety a Labský, Obří, Dlouhý a Modrý důl.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

V minulých letech bylo v Krkonoších dosaženo nejvýše čtvrtého stupně lavinového nebezpečí. Ročně v horách sjede několik desítek lavin, které však nezasahují obydlená místa, sjezdové tratě a přístupové cesty.

Poslední obětí laviny v Krkonoších se na konci prosince 2008 stala šestatřicetiletá skialpinistka, kterou sníh zasypal v takzvané Červinkově muldě.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám