Hlavní obsah

Myslete na děti, zastal se Ústavní soud otce, který neumožnil styk syna s prarodiči

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ústavní soud (ÚS) ve středu vyhověl stížnosti otce chlapce, jehož má svěřeného do péče. Muž dostal od obecných soudů dvě pokuty za to, že neumožnil styk chlapce s prarodiči. Ten však chlapec odmítal a soudy toto jeho rozhodnutí nijak nepromítly do svých verdiktů a použily proti otci sankce.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Ústavní soud

Článek

Muž dostal nejprve pokuty v souhrnné výši 24 000 korun, které byly následně sníženy na 7000 korun.

Senát Ústavního soudu se soudcem zpravodajem Vojtěchem Šimíčkem se muže zastal a připomněl jeho snahu umožnit styk potomka s prarodiči.

„Ústavní soud zjistil, že k uložení pokuty došlo i přesto, že nezletilý verbálně odmítl kontakt s prarodiči. Lze přitom předpokládat, že nezletilý již dokázal ve svých téměř devíti letech o následcích svého jednání uvažovat a posoudit povinnost uloženou soudem otci, jakož i charakterizovat svůj vztah k prarodičům, byť s přihlédnutím k jeho věku,” konstatovali soudci.

Snaha justice zachovat vztahy mezi chlapcem a prarodiči je podle ÚS pochopitelná. Méně pochopitelné je, proč se chlapec nemohl k případu vyjádřit. Soud proto bude muset uložení pokuty znovu posoudit i s poukazem na postoj chlapce.

Soudci zdůraznili, že verdikt nelze chápat jako vítězství či prohru otce, respektive prarodičů. Obě strany vyzvali, aby našly společnou řeč a přestaly dítě traumatizovat.

V odůvodnění dokonce využili i citaci z románu Iana McEvana Myslete na děti!

„Bohatí obvykle selhávali v úsilí o rozdávání štěstí. Rodiče se záhy naučili nový slovník a zdlouhavé právní procedury a zničehonic se octli v lítém boji s těmi, které kdysi milovali. A za bitevní scénou čekali chlapci a dívky, označovaní v soudních spisech jen křestními jmény, utrápení malí Benové a Sáry, choulící se k sobě, zatímco bohové tyčící se ve výškách nad nimi bojovali do posledního dechu, od zvláštního soudu pro rodinné právo k Vrchnímu soudu a odtud k soudu odvolacímu,” zaznělo v odůvodnění.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám