Hlavní obsah

Mynář nečeká, že uspěl s rozkladem proti neudělení prověrky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hradní kancléř Vratislav Mynář nepředpokládá, že by Národní bezpečnostní úřad (NBÚ) vyhověl jeho rozkladu proti neudělení bezpečnostní prověrky na stupeň přísně tajné. Podle informací České televize mu již verdikt poštou přišel, Mynář jej však zatím neotevřel, neboť momentálně není v úřadu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Kancléř Vratislav Mynář

Článek

Mynář podal rozklad počátkem října poté, co vyšlo najevo, že mu NBÚ prověrku neudělil.

Právě získáním prověrky prezident Miloš Zeman podmiňoval kancléřovo setrvání ve funkci. Když mu ji úřad neudělil, Zeman uvedl, že vyčká, zda kancléř neuspěje prostřednictvím odvolání. Tím je právě rozklad. Proti němu už není možné se odvolat.

„Vyčkám na jeho odvolání, protože na odvolání má právo každý občan České republiky, a rozhodnu se podle toho, jak odvolání dopadne,” uvedl v říjnu.

NBÚ může zažalovat

„Neočekávám, že by to bylo jinak, než byl původní verdikt. Využiju veškerých opravných prostředků, na tento opravný prostředek jsem, přiznám se, již nespoléhal,” citovala kancléře ČT24.

Pokud skutečně Mynář neuspěl, může proti rozhodnutí ředitele NBÚ, který rozklad vydal, podat žalobu. Má na to 30 dní od doručení rozhodnutí. Nejde však o odvolání proti rozkladu. Soud pak rozhoduje podle zvláštních předpisů, řízení je z velké části utajené. Pokud by Mynář neuspěl ani s žalobou, mohl by podat kasační stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu.

O prověrku požádal kancléř v roce 2013, ale až zhruba po roce dodal NBÚ veškeré požadované dokumenty. S ohledem na lhůty soudních řízení se dá předpokládat, že by Mynář mohl s ohledem na prezidentovo stanovisko setrvat bez prověrky až do konce Zemanova funkčního období.

Že se Mynář o post na Hradě bát nemusí, naznačil prezident před časem v rozhovoru pro Parlamentní listy, když konstatoval, že se pro něj důstojné místo vždy najde.

Reklama

Související články

Kancléř Mynář prověrku nezískal

Kancléř prezidenta Miloše Zemana Vratislav Mynář nezískal podle zjištění Práva bezpečnostní prověrku na nejvyšší stupeň „přísně tajné“ (PT), kterou mu Národní...

Výběr článků

Načítám