Hlavní obsah

Mynář dodal NBÚ podklady pro prověrku až v listopadu, Zeman to nevěděl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Prezidentův kancléř Vratislav Mynář dodal zbytek materiálů, které po něm kvůli jeho prověrce na stupeň přísně tajné požadoval Národní bezpečnostní úřad (NBÚ), až koncem loňska. Vlastní prověřování Mynáře tak začalo až loni na přelomu listopadu a prosince, tedy skoro rok poté, co Mynář o prověrku požádal. Napsala to dnes Mladá fronta Dnes (MfD) s odvoláním na informované zdroje. Prezident Miloš Zeman podle deníku o zdržení nevěděl.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Kancléř prezidenta republiky Vratislav Mynář

Článek

Mynář chybějící požadované informace a dokumenty bezpečnostnímu úřadu poskytl až po jeho upozornění, že pokud materiály nutné pro doplnění žádosti o prověrku nedodá, bude řízení zastaveno, píše MfD.

Mynář deníku řekl, že požadované podklady poskytl přesně podle pokynů NBÚ. Na otázku, zda je pravda, že vše potřebné dodal až po pohrůžce zastavením řízení o prověrce, ale neodpověděl, uvedla MfD.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Mynář odsouval už žádost o prověrku. Požádal o ni až tři čtvrtě roku po nástupu na místo hradního kancléře. Hrad dříve uvedl, že Mynář prověrku pro výkon funkce nepotřebuje. Nesmí se ale seznamovat s utajovanými skutečnostmi, které mohou znát jeho podřízení s příslušným prověřením od NBÚ.

Průtahy jsou obvykle výjimečné

„Pan prezident uvedl, že byl informován, že prověrka probíhá standardně. Nic více, nic méně. Pan kancléř veškeré materiály dodává přesně dle pokynů NBÚ,” řekl Právu prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček.

NBÚ podle svého mluvčího Radka Holého při bezpečnostním řízení vychází z předpokladu, že každý žadatel o prověrku má eminentní zájem, aby ji získal co nejdříve. V naprosté většině případů tak prověrka skončí před uplynutím devítiměsíční základní lhůty pro stupeň přísně tajné, řekl Holý MfD.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám