Hlavní obsah

Muž krmil v táborské zoo papoušky sušenkami. Ti mohli zemřít

Právo, kal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tábor

Jeden z návštěvníků táborské zoologické zahrady způsobil zdravotní komplikace papouškům ara ararauna. Nezodpovědný muž naprosto ignoroval zákaz krmení v celé zahradě, přelezl zábranu a u voliéry krmil tyto jihoamerické papoušky sušenkami. Když na místo přišla ošetřovatelka, zbaběle utekl.

Foto: Filip Sušanka /ZOO Tábor

Neznámý muž krmil sušenkami v táborské zoo papoušky ara ararauna. Jen díky včasnému zásahu ošetřovatelky nezemřeli.

Článek

„Takové jednání může kterémukoliv zvířeti přivodit těžké zdravotní komplikace, v krajním případě zavinit i jeho úhyn. Případ předáme policii a budeme vymáhat škodu, která konkrétně u papoušků představuje mnoho desítek tisíc korun,“ uvedl Evžen Korec, ředitel táborské zoologické zahrady. Jen díky včasnému zásahu ošetřovatelky papoušci přežili.

Zoo v Táboře je přitom monitorována kamerovým systémem.

Zákaz krmení zvířat v zoologických zahradách přitom někteří návštěvníci porušují stále častěji. Například provozovatelka obory v Doudlebách nad Orlicí na Rychnovsku přišla vloni koncem léta o dvě klisny, kterým někdo nasypal do výběhu housky. Čerstvé pečivo přivodilo zvířatům koliku. I přes pomoc veterináře zemřely.

Některá zvířata zemřela

Před třemi lety uhynul chovný beran a ovce plemene ouessantská v zoologické zahradě Děčín. Předcházelo tomu opět krmení zvířat pečivem. A v roce 2014 zemřeli v plzeňské zoo vinou drzých lidí samec a samice kamzíka běláka, samec ovce aljašské a teprve desetiměsíční klokan rudý.

„Toho našli ošetřovatelé ve výběhu v křečích a s akutním průjmem ještě živého, ale už se ho nepodařilo zachránit,“ popsal smutnou skutečnost ředitel táborské zoologické zahrady.

Přitom všechna zvířata v českých zoologických zahradách dostávají to nejlepší možné krmení. „Konkrétně papoušci jsou krmeni podle krmných plánů vypracovaných v jedné z nejlepších světových zoo Loro Parque na ostrově Tenerife na Kanárských ostrovech. Jakékoliv přikrmování našich zvířat návštěvníky je tedy naprosto nežádoucí a může jim způsobit těžké zdravotní komplikace i smrt,“ apeluje na dodržování zákazu Korec.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám