Hlavní obsah

Muž chtěl do sbírky dva kalašnikovy. Zastání u Ústavního soudu nenašel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Muž, který si podle svých slov chtěl rozšířit sbírku zbraní o dvojici útočných pušek Kalašnikov, neuspěl s ústavní stížností proti rozhodnutí policie, která mu neudělila sběratelskou výjimku. Ačkoliv ji dříve získal pro jiné zbraně kategorie A, v tomto případě mu ji policie neudělila. Muž se cítil krácen na svých právech. Podle Ústavního soudu byla stížnost neopodstatněná.

Foto: Alexander Demianchuk , Reuters

Útočná puška Kalašnikov. Ilustrační foto

Článek

Muž tvrdil, že buduje sbírku samopalů z výzbroje armád někdejší Varšavské smlouvy. Bez pušek typu s označením 74U a ráží 5,45 x 39 prý kolekce nikdy nebude kompletní. Policie tak neudělením výjimky podle stížnosti znehodnotila jeho sběratelský záměr.

Justice ale dospěla k závěru, že mužův sběratelský záměr je nevěrohodný, průběžně jej totiž formuloval a zpřesňoval až při komunikaci s policií a správními soudy. Podle Nejvyššího správního soudu by sběratelská činnost dokonce mohla být jen fabulací, která otevře přístup k nabývání libovolných samočinných zbraní kategorie A.

Držení zbraně nepatří mezi základní práva

„Požadavek správního orgánu, aby osoba, která žádá o výjimku ze všeobecného zákazu nabývat zbraně kategorie A pro sběratelské účely, popsala svůj sběratelský záměr, tedy cíl a předpokládaný rozsah své sbírky, je naprosto legitimní,” rozhodl loni Nejvyšší správní soud.

„Uvedeným závěrům obecných soudců nelze z hlediska ústavnosti nic vytknout,” stojí v aktuálním usnesení Ústavního soudu. Držení zbraně nespadá mezi základní práva a svobody, nelze je odvodit ani z práva vlastnit majetek, doplnili ústavní soudci.

Kalašnikov je nejpoužívanější a jedna z nejznámějších útočných pušek světa. Sestrojil ji v roce 1947 sovětský konstruktér Michail Kalašnikov, později prošla několika modernizacemi.

Reklama

Výběr článků

Načítám