Hlavní obsah

Muslimky nemohly ve třídě nosit hidžáb, z pražské školy odešly

– Praha

Dvě muslimské dívky opustily střední zdravotnickou školu v Praze, protože ta jim nedovolila nosit tradiční šátek, takzvaný hidžáb. Uvedla to v pátek Česká televize (ČT). Podle ní jde nejspíš o první případ, kdy muslimky v Česku ukončily z těchto důvodů studium. Věc pravděpodobně skončí na stole ombudsmana a právníci prý zvažují také antidiskriminační žalobu.

Foto: Profimedia.cz

Hidžáb je pokrývka hlavy, která by muslimkám měla zakrývat vlasy, krk, šíji, ramena a poprsí. Ilustrační snímek

Článek

Ředitelka střední zdravotnické školy v Praze v Ruské ulici Ivanka Kohoutová míní, že škola nepochybila. Zákony podle ní povolení nošení šátku neupravují a školy si mohou vytvářet pravidla samy. Podle organizací zabývajících se lidskými právy jde ale o diskriminaci a zásah do osobnostních práv.

Dvě muslimské dívky - třiadvacetiletá Somálka a pětadvacetiletá Afghánka - po nástupu do školy zjistily, že výuka v hidžábu není možná.

"Ředitelka si mě zavolala a řekla: 'Jestli chceš být ve škole, nesmíš nosit šátek.' Řekla jsem, že to je proti mému vyznání, že jsem muslimka," řekla jedna z dívek Nasra. Nabídla tedy, že ho bude nosit tak, aby ji přikrýval pouze vlasy. Ani to se prý ředitelce nelíbilo. Nasra proto ze školy ještě ten den odešla.

Druhá muslimka, Zelmina, se podle ČT rozhodla, že to zkusí. Po dvou měsících ale odchází také. "Seděla jsem ve třídě a vůbec jsem se nemohla soustředit. Nemohla jsem nic dělat, pořád jsem musela myslet na to, že mi něco chybí. Proč jsem tu bez šátku? Mám svá práva a náboženství," řekla.

Škola: Zakazuje to řád

Nošení pokrývek hlavy podle školy zakazuje školní řád. "Asi bychom neobhájili, aby tady děti seděly v kapucích, kulichách a učitelé chodili v kloboucích. Společenské chování je dáno takto, takže pokud tady někdo chce dobrovolně studovat, tak si myslím, že by se měl přizpůsobit," uvedla ředitelka.

Argumentuje také tím, že školu navštěvuje velké množství zahraničních studentů ze čtyř kontinentů a podobný problém dosud nenastal. Studentky podle ní především nesouhlasily s povinným tělocvikem a podmínkami povinné praxe. Muslimky ale tato nařčení odmítají.

České zákony nošení šátku neupravují. "Co se týče školského zákona, tak tam není nijak konkrétně upravena otázka pokrývky hlavy. To je otázka školního řádu, které si stanovují školy samy," uvedl mluvčí ministerstva školství Marek Zeman.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám