Hlavní obsah

Musíme zpřísnit. Jak se vládní nařízení projevila na počtu nakažených

Novinky, ryn, alt

Vláda od začátku září v souvislosti s přibývajícím počtem případů stále více omezuje život lidí. Ač říká, že je potřeba vždy 14 dní počkat, aby se opatření projevilo, byla nová a nová opatření přijímána, aniž by ta původní měla čas se projevit. Novinky daly dohromady termíny, kdy začaly nové zákazy platit, a vývoj nákazy 14 dní nato. V drtivé většině čísla, s víkendovými poklesy, spíše rostla.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Premiér Andrej Babiš

Článek

Výjimkou bylo pouze opatření, které začalo platit 5. října, kdy byl vyhlášen nouzový stav, byla zavřena většina středních škol a vysoké školy. V restauraci bylo povoleno nejvýše šest osob u stolu. Počet lidí ve vnitřních prostorách byl omezen na 10, venku na 20.

Všechna ostatní opatření, předtím i potom, neměla na vývoj čísel pozitivní vliv, počet nakažených po 14 dnech byl výrazně vyšší. Zásadní vliv neměly ani zavřené kluby a restaurace či první stupně základních škol.

Je samozřejmě pravděpodobné, že bez opatření by byl růst daleko větší.

Přehledně: Kam ode dneška smíte a kam ne

Koronavirus

Ministři, především nový ministr zdravotnictví Roman Prymula, často po vyhlášení nových opatření uváděli, že je potřeba počkat na vývoj a že do té doby se další opatření nebudou přijímat. To ovšem vydrželo maximálně několik dní.

Například 17. října Prymula řekl, že zpřísňovat opatření se nebudou týden až dva. Ve středu 21. října, půl týdne nato, vláda vyhlásila lockdown.

Reklama

Výběr článků

Načítám