Hlavní obsah
Muchomůrku zelenou mohou nezkušení houbaři zaměnit například s muchomůrkou růžovkou. Foto: Profimedia.cz

Muchomůrky a další houby už otrávily 24 Pražanů

Nabažit se plodů našich lesů je třeba s mírou a opatrností. Apelují na to pražští záchranáři, enormně totiž narostl počet otrav houbami. Nejčastěji prý Pražané snědí muchomůrku zelenou a příbuzné druhy.

Muchomůrku zelenou mohou nezkušení houbaři zaměnit například s muchomůrkou růžovkou. Foto: Profimedia.cz
Muchomůrky a další houby už otrávily 24 Pražanů

Oproti loňskému roku došlo podle záchranářů v tom letošním k mnohem většímu počtu otrav.

„Zatímco vloni evidujeme celkově 15 intoxikací, letos evidujeme již 24 pacientů, kteří byli s příznaky otravy houbami předáni do zdravotnických zařízení. Záchranáři jsou teď voláni k podobným případům téměř denně,“ uvedla na webu mluvčí záchranky Jiřina Ernestová.

Sanitky tak vozí nešťastníky s bolestmi břicha, zvracením, nesnesitelnými křečemi a průjmy. Mohou přijít po 6 až 24 hodinách. Platí přitom pravidlo, že sbírat se mají jen ty druhy, které bezpečně rozeznáme jako jedlé. Houby se nesmějí zapařit.

Pokud se dostaví příznaky, je třeba hned volat linku 155. Nejlépe je co nejdříve vyvolat zvracení, podat projímadlo pro vyprázdnění střev a hodně pít vodu.

I tak podle záchranářů přibližně pětina lidí do dvou dnů otravě podlehne.

Muchomůrka zelená, zpravidla s kloboukem olivové barvy, se považuje za nejjedovatější u nás rostoucí houbu. Může být někdy zaměněna za holubinku zelenou, za muchomůrku růžovku (masák) či dokonce za bedlu vysokou.

yknivoNumanzeSaNyknalC

Reklama

Výběr článků